Hidroelectrica va executa saptamana viitoare scrisoarea de garantie bancara in valoare de 8 milioane euro emisa de UniCredit in favoarea companiei austriece Andritz Hydro pentru un contract de retehnologizari, dupa un litigiu castigat la Viena.

"Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv in fata instantelor din Viena contestatia la cererea Hidroelectrica de executare a garantiilor bancare emise de UniCredit Bank Austria, in suma totala de 8 milioane euro, eliberate pentru lucrarile de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior", se arata intr-un comunicat al producatorului de electricitate.

Hidroelectrica a incheiat in anul 2004 cu consortiul austriaco- german Andritz - Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior, respectiv Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti si Izbiceni. Cele 5 centrale, puse in functiune in perioada 1987 - 2000, sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalata de 13,5 MW.

"Valoarea contractului real decontat a fost de 400 milioane euro. Acestui consortiu i s-au acordat, inca din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Portile de Fier 1, Portile de Fier 2, Lotru Ciunget, Olt Inferior. Valoarea acestor contracte depaseste suma de 1 miliard de euro", se mai arata in comunicat.

Centralele de pe Oltul Inferior au fost retehnologizate in perioada 2006 - 2013, iar pe parcursul derularii contractului, in perioada de garantie, a aparut fenomenul de coroziune, potrivit Hidroelectrica. Astfel, toate componentele din otel inox ale turbinei si aparatului director au inceput sa corodeze. Compania a cerut consortiului sa remedieze sau sa inlocuiasca echipamentele respective.

Citeste si:
Ministrul Economiei promite că Hidroelectrica se listează pe bursă...
Ministrul Economiei promite...

Pe fondul refuzului asocierii de a-si asuma responsabilitatea pentru fenomenul de coroziune si pentru alte probleme tehnice nerezolvate, Hidroelectrica a solicitat in luna iulie a anului trecut UniCredit Austria executarea garantiilor bancare de buna executie emise de cele doua companii, in valoare totala de 15,6 milioane euro.

"Atat Voith Hydro Holding cat si Andritz Hydro au efectuat demersuri menite sa blocheze executarea scrisorilor de garantie bancara prin initierea unor proceduri judiciare in fata instantelor austriece. Intr-o prima etapa, printr-o procedura sumara si fara citarea Hidroelectrica, cele doua firme, Andritz - Voith, au obtinut in Austria suspendarea provizorie a executarii scrisorilor de garantie, conditionata de demararea procedurilor arbitrale in cadrul carora contractorii sa isi dovedeasca pretentiile pe fondul cauzei. In aceste conditii, Hidroelectrica, prin administratorul judiciar Eueor Insol, a contestat masurile dispuse de judecatorul austriac, avand castig de cauza in fata primei instante - Tribunalul de la Viena, care a dispus revocarea masurii de suspendare. Pe 19 februarie 2015 Curtea Regionala din Viena a respins si apelul declarat de Andritz, hotararea devenind definitiva si executorie", se arata in comunicat.

In urma acestei decizii, Hidroelectrica anunta ca va executa scrisoarea de garantie in cursul saptamanii viitoare.
La sfarsitul lunii martie se va incheia definitiv si litigiul cu Voith, unde Hidroelectrica se asteapta la aceeasi solutie de respingere a apelului, vizand si executarea garantiei de aproximativ 8 milioane euro emise acestui contractor.

Citeste si:
A dat Facebook în judecată din cauza datelor colectate și a câștigat
A dat Facebook în judecată...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri