Hidroelectrica va demara saptamana viitoare pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru o licitatie . Aceasta hidrocentrala este printre cele mai mari din Romania, cu o vechime de 50 de ani, investitia este estimala la circa 80 de milioane de euro, a declarat administratorul judiciar al societatii, Remus Borza.

Consiliul Tehnico-Economic al Hidroelectria a avizat documentatia privind atribuirea contractului de retehnologizare. Centrala Vidraru are o capacitate de 220 MW, si a fost pusa in functiune in 1964, conform News.ro

"Valoarea estimata este in jur de 78-80 milioane euro. Aceasta retehnologizare ar putea dura intre cinci si sapte ani”, a afirmat Borza, pentru News.ro.

De asemenea, in mai sau iunie va fi inaugurata centrala de la Bretea, in urma unei investitii de 48 milioane euro.

Sefii de la Hidroelectrica spera ca in acest an va fi inaugurata si centrala de la Rastolnita, pentru care este nevoie, insa, de o Hotarare de Guvern privind coridorul de expropriere. Documentatia pentru decizia Executivului a fost inaintata inca din 2012, spustine Borza.

”Noi am bagat deja 948 milioane lei in Rastolnita, adica peste 200 milioane euro. In plus, avem toate echipamentele montate inca din octombrie 2013. Si de doi ani aceste echipamente stau si ruginesc si nu pot fi puse in functiune din cauza ca Guvernul nu s-a aplecat timp de un sfert de ora in cele cateva sute de sedinte ale Executivului sa aprobe si acea HG”, a mentionat Borza.

In 2016 va fi atribuit si contractul de retehnologizare pentru centralele Raul Mare-Retezat si Mariselu, cu o valoare estimata de 160 de milioane de euro. In total, Hidroelectrica si-a planificat investitii de 250 milioane euro in 2016.

Compania estimeaza pentru acest an o productie de 15 TWh si un profit brut de 1,3 miliarde lei, care ar fi cel mai mare din istoria companiei. In 2015, profitul brut a scazut usor fata de anul precedent, pana la 1,1 miliarde lei.

In ceea ce priveste listarea Hidroelectrica la bursa, Borza afirma ca ar fi o masura care ar pune Hidroelectrica la adapost, dar ca depinde de momentul iesirii companiei din insolventa.

Administratorul judiciar sustine ca valoarea de piata a Hidroelectrica ar fi de cel putin 5 miliarde de euro. O astfel de valoare ar face din Hidroelectrica cea mai scumpa companie din Romania, in conditiile in care OMV Petrom, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), valoreaza in prezent 13,6 miliarde de lei, adica echivalentul a 3 miliarde de euro.

Pornind de la propriile estimari, Remus Borza anticipeaza ca statul ar putea vinde un pachet de 15% din actiuni pe bursa, pentru care s-ar putea incasa 750 milioane euro.

Hidroelectrica se afla in insolventa din iunie 2012, cu exceptia perioadei iunie 2013 - februarie 2014, cand a iesit din procedura judiciara. Compania are circa 3.400 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri