Decizia prin care Consiliul Concurentei a amendat cu 37 milioane euro Hidroelectrica si 10 companii partenere pentru intelegeri anticoncurentiale este corecta si confirma neregulile sesizate de Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.

"Decizia este corecta si era chiar asteptata de Hidroelectrica, cata vreme investigatia Concurentei a fost demarata in martie 2012, cu trei luni inainte ca Hidroelectrica sa intre in insolventa. Pe fond, Consiliul Concurentei are dreptate. Si noi am avut o atitudine corecta in relatia cu Consiliul Concurentei, de colaborare, si am oferit autoritatii de concurenta toate datele si toate documentele necesare in vederea finalizarii investigatiei", a declarat Borzapentru , conform Mediafax.

El a amintit ca principala cauza a primei insolvente a Hidroelectrica, din perioada iunie 2012 - iunie 2013, a fost reprezentata chiar de contractele sanctionate de Concurenta. Aceste acorduri preferentiale, la preturi sub nivelul pietei, incheiate cu "baietii destepti" din energie in perioada 2003-2004, cu valabilitate pana in 2012, si ulterior prelungite in 2009-2010 pana in 2018-2019 au adus Hidroelectrica pierderi de 1,1 miliarde euro pentru intervalul 2006-2012.

Borza sustine ca vinovatii pentru aceste contracte sunt directorii Hidroelectrica din perioada 2003 - 2012.

"Acestia au incalcat in mod deliberat dispozitiile legale cuprinse in ordine de ministru sau de presedinte al ANRE care obligau Hidroelectrica sa vanda doar pe bursa si nu in contracte bilaterale, la preturi mult sub pretul de cost. Preturile din acele contracte nu acopereau nici macar costurile, variau intre 103 lei si 132 de lei, cate vreme pretul de cost al Hidroelectrica era de 184 de lei si pretul in piata era de 220 de lei. Eu nu am cum sa ma consider vinovat, cata vreme chiar eu am denuntat aceste contracte, inca din toamna lui 2012, cata vreme chiar eu personal si echipa mea am dat tot concursul Consiliului Concurentei pentru a reusi in aceasta investigatie. Asa se si explica ca noi avem o sanctiune de doar 0,6%, raportat la 850 milioane euro cifra de afaceri din 2014", a mai spus Borza.

Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 165,8 milione lei (37 milioane euro) Hidroelectrica si 10 parteneri contractuali ai companiei, in principal comercianti de energie, pentru incheierea de intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de electricitate, prin contractele preferentiale pe termen lung atribuite "baietilor destepti" din domeniu.

Amenzile au fost aplicate companiilor Hidroelectrica (sanctionata cu 20,43 milioane lei), Alpiq Romindustrie (21,72 milioane lei), Alpiq Romenergie (87.821 lei), Alro (21,23 milioane lei), Electrocarbon (864.203 lei), Electromagnetica (9,02 milioane lei), Elsid (2,55 milioane lei), Energy Financing Team, Elvetia (71,37 milioane lei), Energy Holding (12,35 milioane lei), Luxten Lighten Company (5,45 milioane lei) si Menarom - PEC, succesor Euro-PEC (724.950 lei).

Hidroelectrica, Elsid si Electrocarbon au recunoscut ca au incalcat legea si au beneficiat astfel de reducerea amenzilor.

In cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a analizat contractele pe termen lung incheiate intre producatorul Hidroelectrica si unii furnizori de energie electrica si consumatori eligibili pe piata angro de energie electrica, avand in vedere scopul, conditiile de piata, pozitiile detinute pe piata, durata contractelor, cantitatea de energie electrica angajata in contracte, pretul contractual, imposibilitatea denuntarii unilaterale din partea producatorului.

Investigatia a fost declansata in anul 2012, din oficiu, indiciile fiind identificate in cadrul anchetei sectoriale pe piata energiei electrice. Pe parcursul investigatiei, mai multe companii, comercianti de energie au actionat in instanta Consiliul Concurentei, contestand folosirea unor documente ridicate cu ocazia inspectiei inopinate efectuate la sediile acestora. Aceste litigii au condus la intarzierea procedurii investigatiei cu peste un an.

"Autoritatea de concurenta a constatat ca aceste contracte au avut ca efect blocarea pietei pentru alti furnizori si producatori de energie electrica si consumatori eligibili, conducand la ingreunarea procesului de dezvoltare a pietei in perioada liberalizarii sectorului", se arata intr-un comunicat emis luni de Consiliul Concurentei.

Contractele, incheiate preferential, fara un proces de selectie obiectiv si in lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantitati de energie mai mari decat putea sa produca Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie produsa). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizata anual o cantitate de 42-60% din energia electrica comercializata de productori pe piata concurentiala pentru o perioada de 10-14 ani.

In ceea ce priveste preturile practicate in cadrul contractelor pe termen lung incheiate, acestea s-au situat, in mod permanent, la un nivel inferior preturilor medii inregistrate pe platformele de tranzactionare PCCB (Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale) si PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare).

"Practic, intreaga cantitate de energie produsa de Hidroelectrica era livrata pe baza acestor contracte pe termen lung ceilalti participanti la piata ne mai avand acces la aceasta sursa de energie ieftina. Mai mult, contractele au fost incheiate in conditiile in care toate partile implicate cunosteau informatiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficienta de energie electrica disponibila. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achizitionat cantitati importante de energie de pe piata concurentiala la un pret mai mare decat cel la care vindea catre partenerii sai", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta precizeaza ca, in perioada analizata, 2003-2012, Hidroelectrica a primit aproximativ 450 de cereri de furnizare de energie electrica, carora nu a putut sa le dea curs.

"In acelasi timp, aceste contracte au afectat si concurentii Hidroelectrica activi pe segmentul concurential al pietei producerii si comercializarii de energie electrica, care nu au avut capacitatea de a realiza oferte la preturi care sa poata concura preturile prevazute in contractele pe termen lung. Astfel, a fost restrictionat accesul celorlalti producatori la grupul de clienti ai Hidroelectrica", spun oficialii autoritatii.

Potrivit acestora, clauzele contractuale privind livrarea de energie electrica prevazute in contractele pe termen lung, coroborate cu contractarea unor cantitatile semnificative, reprezentand aproximativ intreaga cantitate de energie electrica disponibila, au avut drept efect limitarea optiunii Hidroelectrica SA de a participa la piata pentru ziua urmatoare (PZU), ceea ce a condus la diminuarea lichiditatii si la distorsionarea pretului de referinta pe piata de energie electrica din Romania.

Mai mult, prin incheierea si derularea contractelor pe termen lung, cantitatea de energie electrica contractata de catre Hidroelectrica pe piata reglementata a scazut, diminuand astfel cantitatea de energie cu pret scazut aferenta “cosului reglementat”, fapt ce a condus implicit la afectarea pretului la consumatorii casnici.

Un alt aspect constatat in cadrul investigatiei este faptul ca unii parteneri contractuali ai Hidroelectrica si-au exercitat in comun puterea de cumparare pe perioada derularii contractelor in discutie, coordonandu-si comportamentul concurential si stabilind conditiile de tranzactionare.

Astfel, Energy Holding, Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie si-au coordonat comportamentul pe parcursul derularii contractelor pe termen lung incheiate cu Hidroelectrica, pentru a stabili conditiile de tranzactionare, inclusiv preturile aferente.

Acelasi comportament a fost constatat si pentru Elsid si Electrocarbon, existand dovezi privind stabilirea in comun a conditiilor contractuale cu Hidroelectrica.

"Prin incheierea acestor contracte, a fost distorsionata concurenta pe piata comercializarii energiei electrice, intentia partilor fiind de a-si consolida pozitia si de a obtine unele beneficii economice fara expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurentiale de piata", a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.

In prezent, compania Hidroelectrica, detinuta de stat, se afla pentru a doua oara in insolventa, incepand cu februarie 2014.

Sursa foto: chungking / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri