"Dupa ce a comparat preturile inscrise in contractele respective cu preturile unor contracte cu amanuntul incheiate la nivel bilateral, comparabile pe piata energiei electrice nereglementate, Comisia Europeana a constatat ca fie au fost incheiate contracte in conditiile pietei sau, in cazul in care tarifele au fost sub nivelul pietei, ca statul roman nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate. Prin urmare, Comisia a concluzionat ca niciunul dintre contractele de vanzare care au facut obiectul examinarii nu a implicat un ajutor de stat in sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al CE.

Astfel, analiza a aratat ca Hidroelectrica a practicat preturi conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata aplicat clientilor industriali ArcelorMittal si Alro, precum si comerciantilor de energie electrica Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec, scrie Mediafax.

Preturile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon si Elsid au fost mai scazute decat pretul de referinta al pietei. Cu toate acestea, in ancheta nu s-a stabilit ca decizia de a se acorda conditii favorabile acestor trei clienti, actori privati cu anvergura relativ mica, poate fi atribuita autoritatilor romane, conform CE. Hidroelectrica este principalul producator de energie electrica din Romania. Ministerul Economiei are 80% din companie, iar Fondul Proprietatea aproximativ 20%.

Citeste si:

Contractele examinate de Comisia Europeana vizeaza 12 cumparatori privati, inclusiv opt comercianti de energie electrica si cei mai mari consumatori de energie electrica din Romania, si anume Alro, producatorul de aluminiu, precum si intreprinderea siderurgica ArcelorMittal. Majoritatea contractelor examinate de Comisie dateaza din perioada anterioara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - 2007. Doar unul dintre aceste contracte este inca in vigoare.

La 21 aprilie 2015, intr-o decizie separata, Comisia a concluzionat ca in contractele incheiate intre Hidrolectrica si Electrocentrale Deva, pe de o parte, si de Hidroelectrica si Termoelectrica, pe de alta parte, li se acorda acestor doua companii un avantaj economic nejustificat, incalcandu-se astfel normele UE privind ajutorul de stat.