CE a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale, conform Mediafax.
"Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica, producatorul roman de hidroenergie controlat de stat, a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, astfel incalcand normele UE in materie de ajutoare de stat. (...) Exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", conform unui comunicat al CE.

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

"Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna", a declarat vicepresedintele CE, Joaquin Almunia.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi sub media pietei.

Hidroelectrica are in prezent zece contracte directe de vanzare a energiei catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC si EFT Romania.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la contractul cu Hidroelectrica.

La sfarsitul anului trecut Hidroelectrica a inceput, la cererea Fondului Monetar International (FMI), sa renegocieze aceste contracte. Compania a cerut beneficiarilor sa accepte cresterea preturilor de livrare, scaderea cantiatilor furnizate si reducerea perioadei de derulare a acordurilor, in caz contrar urmand sa reziliere acordurile.

Termenul initial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfarsitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anunta, in urma cu o saptamana, ca negocierile sunt aproape de final, iar Guvernul va anunta rezultatul "undeva dupa Paste".

Chiar daca unele dintre aceste contracte au fost incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE, in 2007, CE are competenta de a investiga preturile la care vinde Hidroelectrica, se spune in comunicat.

CE arata ca acordurile dintre Hidroelectrica si opt comercianti de energie, unele contracte datand din 2004, precum si contractele intre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care "par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata".

Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata.

In comunicatul CE sunt mentionate contractele semnate de Hidroelectrica cu producatorul de aluminiu Alro Slatina si cu combinatul siderugic ArcelorMittal Galati.

Alro are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru achizitia a 3 TWh de energie electrica anual (aproximativ 5% din consumul national - n.r.) la un pret "foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica". Acest pret este indexat anual, pe baza cotatiei internationale a aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Hidroelectrica a incheiat in 2009 si 2010 doua contracte cu ArcelorMittal Galati. Ambele acorduri au fost incheiate pe bursa de energie OPCOM, insa CE considera ca preturile "par sa se situeze sub nivelul pietei".

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, a cumparat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea data, Hidroelectrica a ales sa vanda energie catre ArcelorMittal chiar daca primise alte doua oferte la preturi mai mari.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a transmis la vremea respectiva ca tranzactia a fost transparenta si garanteaza profit pentru producatorul de energie. La randul lor, oficialii ArcelorMittal au afirmat ca acordul cu Hidroelectrica este legal.

In 2009, ArcelorMittal Galati si-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 intr-un mod similar.

"Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata", precizeaza CE.

Almunia declara luna octombrie 2011, la Bucuresti, ca la nivelul CE se analizeaza contractele incheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pietei.

Surse apropiate discutiilor au declarat saptamana trecuta ca Hidroelctrica va rezilia cele mai multe dintre contractele directe de vanzare a energiei incheiate cu mai multi traderi si furnizori de energie, decizia urmand sa fie anuntata in aceasta saptama.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si acopera aproximativ 30% din consumul de energie la nivel national.

Compania a notificat recent partenerii din contractele bilaterale ca la 1 mai va inceta situatia de forta majora, activata la sfarsitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei, si va putea livra electricitatea "dupa programul normal".

Situatia contractelor bilaterale incheiate de Hidroelctrica a fost deseori criticata, inclusiv de presedintele Traian Basescu, pentru preturile mici la care vinde energia catre "baietii destepti".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri