Reprezentantii producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), unul dintre beneficiarii contractelor directe cu Hidroelectrica, afirma ca din analiza proprie nu rezulta ca achizitia energiei electrice de la Hidroelectrica ar fi ajutor de stat, conform Mediafax.

"Asteptam confirmarea oficiala si detalii din partea Comisiei Europene. Suntem pregatiti sa cooperam pe deplin cu Comisia Europeana pentru lamurirea tuturor aspectelor. Din analiza noastra nu rezulta in niciun fel ca am fi beneficiat de vreun ajutor de stat", se arata intr-un comunicat al producatorului de aluminiu.

Comisia Europeana (CE) a anuntat miercuri ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Alro are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru achizitia a 3 TWh de energie electrica anual (aproximativ 5% din consumul national - n.r.) la un pret "foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica", potrivit CE.

In comunicatul publicat miercuri de catre CE, sunt mentionate, printre beneficiarii energiei de la Hidroelectica, companiile Alro si ArcelorMittal.

La fel ca si Alro, ArcelorMittal sustine ca nu a beneficiat de nici un ajutor de stat cumparand energie la preturi mici de la producatorul de electricitate Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi sub media pietei.

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si acopera aproximativ 30% din consumul de energie la nivel national.

La sfarsitul anului trecut Hidroelectrica a inceput, la cererea Fondului Monetar International (FMI), sa renegocieze aceste contracte. Compania a cerut beneficiarilor sa accepte cresterea preturilor de livrare, scaderea cantiatilor furnizate si reducerea perioadei de derulare a acordurilor, in caz contrar urmand sa reziliere acordurile.

Termenul initial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfarsitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anunta, in urma cu o saptamana, ca negocierile sunt aproape de final, iar Guvernul va anunta rezultatul "undeva dupa Paste".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Badea: Sunt sanse mari ca Hidroelectrica sa fie listata la bursa