Hidroelectrica va rezilia cele mai multe dintre contractele directe de vanzare a energiei incheiate cu mai multi traderi si furnizori de energie, decizia urmand sa fie anuntata in cateva zile, au declarat pentru surse apropiate negocierilor, conform Mediafax.

"O parte din contractele directe, posibil chiar 90% dintre ele, ar putea fi reziliate. Discutiile sunt aproapte finalizate. Vor fi rezilieri, in mod categoric", au afirmat sursele.

Hidroelectrica are in prezent zece contracte directe de vanzare a energiei catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC si EFT Romania.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la contractul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi sub media pietei.

Directorul general al Hidroelectrica, Dragos Zachia, nu a dorit sa comenteze informatia.

"Nici nu confirm, nici nu infirm", a afirmat Zachia.

Renegocierea contractelor a inceput anul trecut, Ministerul Economiei solicitand beneficiarilor sa accepte cresterea preturilor de livrare, scaderea cantiatilor furnizate si reducerea perioadei de derulare a acordurilor.

Termenul initial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfarsitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anunta, in urma cu o saptamana, ca negocierile sunt aproape de final, iar Guvernul va anunta rezultatul "undeva dupa Paste".

Renegocierea contractelor si anularea, in limitele legii, a acordurilor care nu pot fi rediscutate, au fost solicitate de catre reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si acopera aproximativ 30% din consumul de energie la nivel national.

Compania a fost deseori criticata, inclusiv de presedintele Traian Basescu, pentru incheierea acestor acorduri, pentru preturile mici la care vinde energia catre "baietii destepti".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
FP: Hidroelectrica risca sa piarda un miliard de lei din cauza ANRE