Fuziunea dintre Holcim si Lafarge se afla sub semnul intrebarii, asta dupa ce elvetienii au aratat intr-un document oficial ca nu sunt de acord cu "termenii actuali ai intelegerii".

Lafarge si Holcim, doi dintre cei mai mari producatori de ciment la nivel global, au decis in primavara anului trecut sa fuzioneze, proces care ar urma sa creeze cel mai mare producator global de materiale de constructii, cu afaceri cumulate de peste 30 de miliarde de euro.

Desi inceput pe mai multe piete, procesul de fuziune se afla sub semnul intrebarii, asta dupa ce reprezentantii grupului elvetian Holcim cer schimbarea termenilor si conditiilor stabiliti initial, solicitand ca grupul elvetian sa detina o participatie mai mare in cadrul intelegerii dintre cele doua companii.

"Board-ul executiv a ajuns la concluzia ca intelegerea stabilita initial nu mai poate fi luata in calcul, motiv pentru care solicitam intrarea intr-o noua serie de negocieri care sa schimbe actuala situatie", au aratat reprezentantii celor doua companii intr-un comunicat.

Fuziunea dintre Lafarge si Holcim in Romania: CRH cumpara operatiunile francezilor

In prima parte a acestui an cei doi mari producatori de materiale de constructii au anuntat vanzarea operatiunilor Lafarge la nivel local catre irlandezii de la CRH, companie care mai detine la nivel local companiile Elpreco (Craiova) si Ferrobeton. Grupul irlandez CRH, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii la nivel global, a castigat lupta cu concurentii aflati in cursa pentru operatiunile LafargeHolcim.

Elpreco Craiova este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de zidarie la nivel local, companie care la nivelul anului 2013 a inregistrat afaceri de circa 20 de milioane de euro si pierderi de aproximativ un milion de euro.

De cealalta parte, Ferrobeton a intrat oficial in Romania in anul 2008, o data cu declansarea crizei, cand a inaugurat fabrica din judetul Prahova, in urma unei investitii de 12 milioane de euro. Intr-un material publicat de wall-street.ro in toamna anului trecut, Ferrobeton, compania, parte a grupului irlandez CRH, tintea o dublare a rulajului in cursul anului trecut, la peste 8 milioane de euro, pe fondul proiectelor aflate in plina desfasurare, printre acestea numarandu-se livrari de produse pentru pasajul Mihai Bravu din Capitala sau proiectul Mega Mall din cartierul bucurestean Pantelimon.

Preluarea Lafarge de catre CRH, fara disponibilizari sau inchideri de fabrici

Potrivit informatiilor furnizate de catre oficialii Lafarge, viitoarea preluare a operatiunilor de catre grupul irlandez CRH nu va aduce disponibilizari si nici inchideri de fabrici.

“Nu vor exista disponibilizari si nici inchideri de fabrici. Activitatea Lafarge va continua ca si pana acum, doar ca de aceasta data sub un alt actionariat. Daca toate merg bine, la jumatatea acestui an CRH ar trebui sa devina proprietarul exclusiv al Lafarge la nivel local si va crea astfel cel mai mare producator de materiale de constructii din Romania”, a declarat Costin Borc (foto), CEO al Lafarge in Romania.

Principalii concurenti ai Lafarge in Romania sunt Carpatcement, insa dupa preluarea de catre CRH, programata sa se finalizeze in vara acestui an – Holcim va redeveni un concurent pentru grupul specializat in productia de ciment, betoane si agregate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri