31 Martie 2015

Managerii vad cresteri ale afacerilor in industria prelucratoare, constructii, comert si servicii



Sefii companiilor se asteapta in urmatoarele trei luni la cresteri ale afacerilor in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in servicii si la o relativa stabilitate a preturilor, cu exceptia celor de vanzare cu amanuntul, care urmeaza sa creasca moderat, potrivit datelor INS.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza cresterea volumului productiei (sold conjunctural +20%), mai accentuata pentru fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +48%) si fabricarea bauturilor (sold conjunctural +46%), releva ancheta de conjunctura din martie transmisa de Institutul National de Statistica (INS). Preturile vor ramane relativ stabile (sold conjunctural +4%), iar numarul de salariati ar urma sa avanseze moderat, soldul conjunctural fiind de 7% pe total industrie prelucratoare, scrie Mediafax.

In constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +25%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +19%), un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +13%), iar preturile vor ramane relativ stabile (sold conjunctural +4%). In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere accentuata a activitatii economice (sold conjunctural +43%). Totodata, se asteapta la majorarea numarului de salariati (sold conjunctural +27%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +16%), dar si la cresterea moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +10%). Cererea de servicii va consemna o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%), dar se va mentine numarul de salariati (sold conjunctural -1%), concomitent cu preturile de vanzare sau de facturare (sold conjunctural +1%).

Numarul de autorizatii pentru construirea de case si blocuri a crescut cu 4,3% in primele 2 luni

In primele doua luni ale anului au fost eliberate 3.923 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in urcare cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind consemnate cresteri in regiunile Sud-Est, Nord-Vest, Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia si Nord-Est. Pe de alta parte, s-au inregistrat scaderi ale numarului de autorizatii eliberate in regiunile Centru (-71 autorizatii), Vest (-56) si Sud-Vest Oltenia (-25), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

In februarie au fost date 2.249 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, din care 64,6% sunt pentru zona rurala, mai multe in total cu 34,3% fata de ianuarie si cu 2,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Cele mai importante cresteri s-au evidentiat in regiunile de dezvoltare Nord-Est, unde au fost date 474 autorizatii (55%), Bucuresti-Ilfov - 355 autorizatii (65%), Nord-Vest - 335 autorizatii (31%), Sud-Muntenia - 316 autorizatii (23%) si Vest - 212 autorizatii (39%). Fata de februarie anul trecut, s-au eliberat mai putine autorizatii in regiunile Centru (-72 autorizatii), Vest (-45) si Sud-Vest Oltenia (-12).

Sursa foto: Poluare si energie verde/ Shutterstock.



Citeste si