Eurocement, care detine 10,82% din actiunile Holcim, considera ca termenii acordului continua sa subevalueze compania elvetiana in pofida revizuirii acestora in urma cu putin peste o saptamana. Acordul, structurat initial pe un schimb egal de actiuni, prevede in forma actuala un schimb de 9 actiuni Holcim pentru 10 titluri Lafarge. Un purtator de cuvant al Holcim a refuzat sa comenteze, iar cel al Lafarge nu a raspuns solicitarii, scrie Mediafax.

Conditiile fuziunii de 44 de miliarde de dolari au fost modificate acum aproximativ o saptamana, in urma unor negocieri intense referitoare la termenii financiari si conducerea grupului care va fi format. Unul dintre subiectele controversate a fost rolul directorului general al Lafarge, Bruno Lafont, care trebuia initial sa conduca grupul nou format, dar care va deveni, potrivit acord revizuit, co-presedinte fara rol executiv. Companiile nu au precizat cine va conduce grupul sau daca s-a luat o decizie in acest sens. Eurocement nu poate face, pe cont propriu, ca acordul sa esueze. Aprobarea acordului necesita sustinerea a doua treimi dintre actionari, iar sedinta este programata pe 8 mai. Sursa a precizat ca nemultumirea Eurocemenet se refera doar la cursul de schimb.

Eurocement, una dintre cele mai mari companii din Rusia, detinuta de investitorul Filaret Galcev, a informat Holcim si Lafarge in legatura cu nemultumirile sale. Holcim si Lafarge au convenit in aprilie 2014 o fuziune prin schimb de actiuni, care ar crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro. In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care urma sa se incheie in prima jumatate a acestui an, insa obtinerea acordului institutiei europene a depins de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial.

In aceste conditii, in luna februarie, Holcim si Lafarge au ajuns la un acord cu producatorul irlandez CRH pentru ca acesta sa cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de cele doua companii, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro. In Romania, producatorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, si anume doua fabrici de ciment, de la Medgidia si Hoghiz, si statia de macinare de la Targu Jiu. Activele Holcim din Romania includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.