28 Mai 2015

Guvernul va oferi plati compensatorii de 12,6 mil. lei la CE Oltenia



Salariatii care vor fi disponibilizati in acest an de la Complexul Energetic Oltenia, in numar de 2.133 angajati, vor primi plati compensatorii in cuantum total de 12,6 milioane de lei sub forma unui venit lunar de completare, in baza unei hotarari aprobate, miercuri, de Guvern.

"Motivul care a dus la necesitatea disponibilizarii de personal este eficientizarea activitatii acestei societati. Intrucat, in perioada urmatoare, nu exista premise pentru cresterea veniturilor la un nivel care sa poata sustine actuala structura organizatorica, pe langa celelalte masuri de reducere a costurilor in vederea redresarii activitatii, Complexul Energetic Oltenia trebuie sa implementeze un program de restructurare si reorganizare care presupune mentinerea in functiune doar a capacitatilor de productie eficiente si redimensionarea numarului de personal in functie de necesarul care sa asigure functionarea in siguranta a capacitatilor mentinute in functiune", arata Guvernul, potrivit Mediafax.

Conform legii, venitul de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Acest ajutor este acordat lunar, pe perioade stabilite diferentiat in functie de vechimea in munca, respectiv pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani pana la 10 ani, pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani, pentru 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani si pentru 24 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.

In luna februarie, Guvernul nu a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana in misiune de evaluare a acordului, cele doua institutii cerand cresterea si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat atunci ca statul incearca sa salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia si Huneadoara, aflate intr-o situatie dificila.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatarile de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari si Braila, are in prezent 18.424 de angajati si poate asigura peste 40% din necesarul de energie electrica al Romaniei.

Complexul a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW si este controlata de stat, prin Ministerul Energiei.



Citeste si