Omer Susli este un nume care a devenit cunoscut publicului larg o data cu achizitia operatiunilor Praktiker. Inca de la anuntul legat de cumpararea retailerului de bricolaj, din primele luni ale anului trecut, mi-am dorit sa il cunosc personal pe antreprenorul care a preluat cel mai mare lant DIY din Romania, la debutul crizei.

Imi amintesc de primul contact cu Omer Susli, chiar la inaugurarea magazinului Praktiker Targu Jiu, care a marcat o reluare a procesului de expansiune a retailerului de bricolaj. Compania era aproape o victima sigura a insolventei sau, mai rau, a unui faliment iminent. Relaxat, cu zambetul pe buze si cu un ton extrem de optimist, Omer Susli mi-a acordat primul interviu chiar in unitatea deschisa in toamna anului trecut. Vorbim despre un antreprenor strain, cu o experienta de peste 20 de ani pe piata din Romania.

L-am intalnit pe Omer Susli in restaurantul Harem, situat in Parcul Herastrau din Capitala, un local cu specific turcesc, una dintre locatiile preferate ale omului de afaceri. Cu acelasi optimism in privire si o dispozitie care ar face pe oricine este in preajma sa se simta bine, pentru mine intalnirea cu Omer Susli a fost mai mult decat un interviu, a fost o adevarata lectie de viata, din care am invatat cum sa trec mai usor peste momentele dificile si cat de important este sa il respecti pe cel de langa tine pentru ca, la randul tau, sa fii respectat.

Omer Susli s-a nascut in Siirt, un oras relativ mic din estul Turciei, pe care omul de afaceri il aseamana cu Ploiestiul, tocmai datorita faptului ca este o regiune in care se face exploatare petroliera. "Siirt este un oras cu foarte multe sonde de petrol si rafinarii. Nu este un oras foarte populat. Este ca Ploiestiul Romaniei, cu circa 150.000 de locuitori", sustine Omer Susli.

Am inceput discutia intr-un cadru degajat despre copilaria omului de afaceri, despre orasul natal si despre pasiunile lui Omer Susli, iar raspunsul sau a inceput exact asa: "Am fost un copil fericit!"

"Am fost fericit si cand am avut si cand n-am avut. Eram foarte harnic", isi aminteste Omer Susli. La scoala, spune el, era foarte saritor, asta desi nu a fost un elev foarte silitor. "Nu am fost un elev foarte bun, dar imi placea sa ajut ori de cate ori aveam ocazia. Mai mult de 7 nu voiam. Eram un elev cu note intre 5 si 7, si nu imi aduc aminte sa fi tintit vreodata nota maxima, dar nu am avut niciodata, in toti anii de studiu, de la generala si pana la facultate, inclusiv, probleme cu promovarea", a precizat Omer Susli.

Continuand tot in directia anilor de studiu, Omer Susli isi aminteste cu drag si de perioada liceului pe care l-a urmat intr-un regim de internat. "Era disciplina exact ca la armata. Ma trezesc si acum in fiecare zi la ora 6 dimineata si este un exercitiu foarte bun pe care l-am adoptat. Am fost mai bun decat alti copii tocmai pentru ca aveam ore fixe de masa si era foarte multa disciplina la mijloc, in care am invatat sa ne respectam unii pe ceilalti", povesteste Susli.

Facultatea si primul contact cu industria constructiilor: cum a avut la 20 de ani peste 700 de angajati in subordine

Mai tarziu, o data cu intrarea la facultate, omul de afaceri s-a mutat la Istambul si isi aminteste ca perioada de atunci a fost mult mai lejera decat cea a liceului, de exemplu. "Nu aveam nicio grija legata de parcursul anului. In acea perioada am avut o firma de constructii de care ma ocupam, fiind proprietarul acesteia. Imi aduc aminte si acum de cladirile construite sau obiectivele istorice renovate de mine", sustine proprietarul Praktiker.

Desi a absolvit Facultatea de Administrare a Afacerilor, institutie de invatamant superior cu profil economic, de management, pasiunea pentru antreprenoriat si constructii a mostenit-o de mic, din familie, de cand, alaturi de tatal sau, in orasul natal Siirt, invata cum se produce panza pentru ambalat zahar sau alte produse.

"Tatal meu, care a trait 97 de ani si nu a fost o zi in viata lui la doctor, producea saci de bumbac care erau folositi in diferite industrii. Cand a inceput fabrica, in orasul natal, totul era realizat manual, asta pentru ca nu exista curent. Eu, impreuna cu fratii si surorile mele, am invatat ce inseamna munca, iar mare parte dintre noi am invatat si am aplicat ceea ce am invatat atunci pentru ca astazi sa continuam traditia familiei", isi mai aminteste Omer Susli in interviu acordat wall-street.ro.

In momentul de fata fabrica din orasul natal nu mai exista, dar Omer Susli, impreuna cu fratii sai si rudele apropiate detin mai multe astfel de fabrici in regiune, inclusiv in Romania.

Revenind la pasiunea pentru constructii si primul contact pe care l-a avut cu industria de profil, Omer Susli a mai povestit ca inca din facultate s-a orientat spre business, iar in prima firma de constructii pe care o infiintase gestiona la numai 22 de ani nu mai putin de 700 de angajati.

"Prima firma pe care am facut-o a ajuns in foarte scurt timp foarte apreciata. Lucram cu multe companii din Turcia si ajunsesem la 700 de angajati. Lucram, de fapt, ca si subcontractor ocupandu-ma atat de segmentul rezidential cat mai ales de restaurarea cladirilor istorice. (...) Cand realizezi un lucru trebuie sa il faci din placere si atunci iese bine. Chiar daca eram tanar, increderea venea si din familie", a mai punctat omul care a salvat Praktiker de la un inevitabil faliment.

Venirea in Romania: tara care i-a schimbat viata

In varsta de 51 de ani, Omer Susli este cel mai tanar dintre cei sapte frati ai sai, insa chiar si asa este singurul care a decis sa se stabileasca definitiv in alta tara decat in cea in care s-a nascut. Si mai interesant este cum a ajuns omul de afaceri in Romania.

"Venirea in Romania a fost una birocratica si pur intamplatoare. Am facut armata in Turcia si apoi a trebuit sa platesc circa 10.000 de marci pentru a face numai 2 luni in loc de 18 luni. Pentru acest lucru am avut nevoie si de o stampila, care m-a indreptat catre Romania. Am aplelat la o agentie de turism care avea in acea perioada ca destinatie Romania. Nu stiam aproape nimic despre aceasta tara, auzisem despre Ceausescu. (...) Cand am ajuns in Romania, in vara anului 1991 si am vazut protestele cu minerii totul mi s-a parut foarte ciudat pentru ca nu intelegeam ce se intampla, moment in care am sunat la agentia de turism si am intrebat ce se intampla, iar dupa cateva zile m-am intors inapoi in Turcia", isi mai aminteste omul de afaceri turc.

Chiar si asa, se pare ca acest episod l-a marcat destul de puternic, dar ceea ce cu adevarat i-a atras atentia lui Omer Susli au fost parcurile frumoase din Capitala, oamenii si caldura locului, astfel ca dupa cateva luni a revenit in Romania tot in interes de business pentru a cumpara gresie si faianta romaneasca la preturi foarte bune.

"Nu am avut niciodata intentia sa vin in Romania. Cred in destin si azi multumesc ca am fost trimis aici si am ramas in Romania".

Omer Susli, primii pasi in business la nivel local si apropierea de Praktiker

In anul 1993 Omer Susli a intrat in business in Romania, deschizand fabrica de saci RomTextil din Constanta, care in zilele noastre este una dintre cele mai mari din Europa.

"Ceea ce producem exportam in toate tarile din Comunitate, din Marea Britanie si pana la Est. Este o piata pentru noi, iar exportul a crescut din 2007, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Daca la inceputurile noastre in Romania erau 40 de fabrici de zahar, in prezent le numeri pe degete. Dupa criza, cand au vazut colegii mei ca nu mai este cerere la nivel local, ne-am axat pe export. Avem clienti in toate tarile, iar Marea Britanie si Italia sunt principalele piete pe care exportam", a declarat Omer Susli.

Dupa Rom Textil, Omer Susli, impreuna cu familia sa, au infiintat o fabrica de vopsele si tencuieli care astazi opereaza sub brandul Aztek, operatiuni de care se ocupa sotia acestuia. "Din 2002 am stabilit o legatura puternica cu retailerul Praktiker, chiar de la intrarea nemtilor pe plan local. A fost o colaborare de lunga durata care s-a mentinut pe parcursul anilor", isi aminteste Susli.

O apropiere si mai importanta de Praktiker a fost deschiderea Search Chemicals, astazi unul dintre cei mai importanti distribuitori de materiale de constructii la nivel local. "Search Chemicals este singura firma din grup care nu producea pana anul trecut. In ultimii 10 ani, Search Chemicals era o firma axata pe comert, distributie, fiind si aceasta un important furnizor pentru Praktiker. Din 2013 am cumparat o fabrica de caramida in judetul Buzau si astfel am devenit si producator de caramida. Este o fabrica ce dispune de o capacitate de productie de 1.100 de tone de caramida pe zi, dar functional se ridica la o capacitate totala de productie de 450 de tone pe zi. Fabrica are o locatie buna si se afla in apropiere de Vulcanii Noroiosi.

Momentul achizitiei Praktiker sau cum un gigant a trecut de la extaz la agonie, dar a evitat totusi falimentul

Achizitia Praktiker a fost, fara indoiala, mutarea care l-a propulsat pe omul de afaceri turc in prim planul pietei constructiilor, intr-un moment in care piata bricolajului trecea printr-un moment de schimbare.

Cu doi ani in urma, in primavara lui 2013, Kingfisher, cel mai mare retailer european specializat in bricolaj achizitiona cele 15 magazine ale francezilor de la BricoStore la nivel local, iar acest episod avea sa declanseze un val de schimbari in piata de profil, asta pentru ca un an mai tarziu, la debutul lui 2014, Praktiker Romania sa fie achizitionat de catre omul de afaceri turc Omer Susli, care avea sa schimbe cu totul politica grupului aflat in picaj. Dupa achizitia operatiunilor locale Praktiker, Omer Susli a demarat un amplu proces de rebranding si repozitionare pe piata a companiei, lucru care s-a vazut imediat in rezultatele grupului la nivel local.

“O data cu preluarea Praktiker aveam un minus de 10-15% al afacerilor in primele sase luni inainte de preluare. In iulie 2014 am revenit pe crestere, iar per total rezultatul final a fost unul favorabil. Practic, in 2014 am recuperat pierderea din primul semestru si am mai avut o crestere cu 3-4 puncte procentuale. Dupa ani de zile de scadere, am revenit pe crestere. In acest fel, afacerile Praktiker s-au ridicat anul trecut la circa 150 de milioane de euro.

In primul interviu pe care l-am avut cu Omer Susli imi aduc aminte exact ceea ce a punctat legat de cum a fost manageriata compania, dar si ce a insemnat preluarea operatiunilor locale si vizita din fiecare zi a celor 27 de magazine.

(foto: Omer Susli, in interviu cu wall-street.ro / septembrie 2014)

Si totusi, eforturile sale si ale colegilor au facut ca Praktiker sa revina pe profit in 2014, asta desi in ultimii cinci ani grupul specializat in bricolaj si-a adancit si mai mult pierderile, anul trecut nivelul acestora ridicandu-se la peste 16 milioane de euro.

In timp ce retailerul local Dedeman, in prezent cel mai mare jucator din piata, cu afaceri de peste 700 milioane de euro anul trecut, a apasat pedala de acceleratie in investitii, ajungand la nu mai putin de 40 de magazine in Romania, business-ul Praktiker s-a subrezit puternic in anii de criza, grupul fiind la doar un pas de insolventa inainte de preluarea de catre Omer Susli.

Planuri pentru 2015: Susli vrea afaceri cu 10% mai mari la Praktiker in acest an

Pentru acest an, Praktiker si-a bugetat o crestere de cel putin 10% a rulajului pe fondul repozitionarii brandului pe piata si a procesului continuu de investitii in noi stocuri de produse si promotii.

„Pentru 2015 ne-am bugetat o crestere de peste 10%. Primul trimestru a fost foarte bun si am inregistrat o crestere de peste 12% fata de nivelul inregistrat in 2014. (…) Sunt multe aspecte care vor contribui la evolutia business-ului. Vorbim in principal de o motivatie a angajatilor de a se orienta mai mult catre client, o crestere, aproape o dublare a numarului de produse de la raft, de la 25.000 de articole la 40.000 de repere”, a aratat Omer Susli.

Ca parte a planului de expansiune a retailerului dupa preluarea de catre omul de afaceri turc, Susli si-a propus ca pana in 2020 Praktiker sa numere circa 45 de magazine la nivelul intregii tari, pe lista antreprenorului fiind deja o serie de locatii pentru 2015. O data cu preluarea Praktiker, din cursul anului trecut, Praktiker a inceput un proces de expansiune inaugurand o unitate in Targu Jiu, un spatiu comercial intins pe o suprafata totala de circa 4.000 mp, cam de circa trei ori mai mica decat cea a rivalilor Dedeman, care au inaugurat un magazin de bricolaj la o distanta de circa un kilometru de locul in care a fost deschis Praktiker Targu Jiu.

“Nu ne dorim o crestere foarte agresiva. Foarte multe banci ne ofera sute de milioane de euro ca sa facem investitii, insa noi nu vrem sa crestem artificial. Facem de 200 de ori calcule si apoi luam o decizie. Am renuntat la o locatie din planul de dezvoltare. Urmatoarea locatie pe harta ramane Giurgiu. Fiecare zi are cate cinci orase pe masa si selectam cele mai potrivite locatii. Suntem interesati atat de achizitie cat si inchiriere. Cautam oportunitati”, a precizat Omer Susli.

Omer Susli, interesat inclusiv de Baumax

Daca planul cu Praktiker a fost stabilit cu mult timp inainte de anuntul oficial al achizitiei, Omer Susli a precizat ca si-a manifestat interesul inclusiv pentru operatiunile Baumax, companie care a fost achizitionata de catre francezii de la Leroy Merlin pe plan local.

"Am fost interesati si de Baumax ca si potentiali cumparatori, doar ca in viata nu poti avea de toate. Negocierile cu Praktiker au durat 9 luni de zile. Am inceput in septembrie 2013 si s-au concretizat la finalul lunii iunie 2014, chiar daca am semnat in februarie. Dupa achizitia Praktiker, Baumax a fost scos la vanzare. Pentru achizitia operatiunilor Finantare am avut de la banci, de la familie - atat romanesti cat si turcesti -

Hobby-urile sefului Prakiker si un mare regret: faptul ca a pus cariera pe primul loc

Chiar daca business-ul este viata omului de afaceri, am vrut sa aflu de la seful Praktiker si cum este acesta dincolo de cravata, camasa si costum si care sunt principalele sale pasiuni.

"Primul meu hobby este munca - muncesc mult si cu placere. Joc golf cand merg in Bulgaria sau in Turcia si imi place sa merg foarte mult pe jos. Totodata, sunt si pasionat de ski. Din pacate, ski nu se face decat pentru o perioada relativ scurta, insa chiar si asa din pacate nici timpul nu imi permite foarte mult. Atat mie cat si familiei ne place marea, atat cea din Romania, cat si cea din Turcia.

Familist convins, Omer Susli are insa un mare regret - acela ca a pus cariera pe primul loc in detrimentul familiei. "Am un mare regret si consider ca am gresit. Am ales intai sa facem cariera si sa strangem bani, cand de fapt trebuia intai sa ne intemeiem o familie", spune omul de afaceri care este casatorit si are o fetita in varsta de 10 ani.

Ce am invatat de la Omer Susli: Trei lucruri esentiale pe care seful Praktiker mi le-a impartasit

  • Sa fii vesel tot timpul - "Energia pozitiva aduce lucruri pozitive. Cand esti deprimat atragi raul. Toata viata am fost vesel si este foarte important sa privesti mereu lucrurile bune";
  • Sa nu te superi pe nimeni niciodata - "Sa incerci sa eviti certurile. Daca esti in trafic nu injura, evita pe cat posibil certurile in masina. Iti faci si tie un bine si celor din jur.
  • Sa muncesti si intotdeauna sa faci ceea ce iti place; "Cand munca devine un hobby este perfect. Nimeni nu a auzit de la mine ca sunt obosit. Nu am folosit cuvantul folosit niciodata";

Nota de plata:

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri