Procesatori de lapte acuza bancile ca nu pot plati furnizorii din cauza ca refuza sa le dea numerar

Procesatori de lapte din judetul Suceava reclama ca nu pot sa-si plateasca crescatorii de animale de la care fac achizitii de lapte din cauza ca unele banci nu le permit sa retraga numerar mai mult de 10.000 de lei din conturi, motivand noile prevederi legislative.

Unul dintre procesatorii de lapte sucevean, Cristian Mihai, a declarat ca procesatorii de lapte si carne nu mai pot face achizitii de la persoane fizice deoarece nu-si pot retrage banii ca sa faca platile curente pentru ca unele banci, chiar banci mari, nu permit retragerea de numerar de mai mult de 10.000 de lei pe zi, conform prevederilor Legii 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, transmite Mediafax.

"Situatia este hilara, pentru ca firmele nu-si pot folosi propriii bani pentru a-si achita obligatiile pe care le au fata de crescatorii de animale, persoane fizice", a spus Mihai.

El a explicat ca, in mod normal, achizitiile de lapte se fac zilnic, iar platile se fac lunar, in baza unui jurnal de achizitii si stat de plata.
"Invocand Legea 70/2015 unele banci nu elibereaza mai mult de 10.000 de lei pe zi si au sugerat sa li se deschida conturi tuturor crescatorilor de animale. In cazul meu ar trebui sa deschid conturi la circa 2.000 de crescatori de animale in care sa virez lunar intre 100 si 1.000 de lei, dar unii dintre acestia ar trebui sa cheltuiasca poate mai mult pentru drumul pana la banca decat incaseaza. Nu sunt nici ATM-uri in varf de munte ca acestia sa faca retragerea de bani”, a explicat Cristian Mihai.

El a mai spus ca este o situatie absurda pentru ca, potrivit unei prevederi din lege, se pot face plati pe fiecare persoana pana la 10.000 de lei.

Citeste si:
Colectam mai mult local si importam mai putin lapte de vaca
Creste cantitatea de lapte de...

"Culmea este ca alte banci, mai mici, dau bani in baza aceleiasi legi la fel cum se proceda si pana acum. Ar trebui o masura generala la nivelul tarii care sa fie aplicata de fiecare banca. Acum, bancile aplica ceea li se transmite de juristii proprii”, a spus Cristian Mihai.
El a mai declarat ca unii procesatori de lapte intentioneaza sa actioneze in instanta bancile respective pentru ca nu li se permite sa-si foloseasca banii din conturi pentru plata furnizorilor.

Legea 70/2015 instituie un plafon de 10.000 de lei pe zi pentru plati facute in numerar cu unele exceptii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri