1 Septembrie 2006

Un consortiu romanesc este interesat sa investeasca la Minvest Deva

Consortiul format din societatile Cuprom SA Bucuresti si Energomineral SA Baia Mare este interesat sa investeasca in Minvest Deva si a depus oferta la Ministerul Economiei inainte de expirarea termenului
"Compania noastra a suscitat interesul unui consortiu format din societatile Cuprom SA Bucuresti si Energomineral SA Baia Mare, care a trimis scrisoare de exprimare a interesului si este asteptata, in orice moment, pentru a demara consultarile” a declarat, citat de NewsIn, directorul general al Minvest Deva, Pompiliu Crai. Reprezentantul Minvest a adaugat ca dupa depunerea scrisorii de intentie si incheierea unui contract de confidentialitate intre companie si potentialul investitor, acesta va avea acces in camera de date primind toate informatiile pe care le solicita.

O eventuala privatizare a Companiei Minvest ar insemna, in primul rand pentru filiala BradMin, crearea de locuri de munca, valorificarea unor resurse secundare si continuarea activitatii miniere in zona. Aceasta inseamna o functionare bazata pe principii economice, profitabile, fara ajutoare din partea statului. Acolo unde activitatea nu poate continua fara subventii, pana la sfarsitul anului aceasta va fi sistata in intregime. Este si cazul filialei BradMin, aflata, in prezent, in conservare. Din martie 2005, de la Minvest au fost disponibilizati 3.000 de angajati, in companie lucrand, acum, circa 600 de salariati. Minvest Deva avea la finele anului 2005 datorii de 421,437 milioane de lei si 3.811 salariati, reiese din datele transmise de companie Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

10 petitori

Potrivit unui comunicat al MEC, zece societati comerciale romane si internationale au depus scrisori de intentie la expirarea termenului pentru restructurarea a trei companii miniere Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua si Minvest Deva.

MEC vrea ca in conformitate cu Strategia de restructurare, privatizare si atragere de investitii a societatilor cu capital de stat din sectorul minier- exploatari minereuri metalifere (necarbonifere) sa restructureze sase companii miniere impreuna cu filialele lor. Este vorba despre Baita SA stei, Cupru Min SA Abrud, Minbucovina SA Vatra Dornei, Moldomin SA Moldova Noua, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest SADeva, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin SA Baia Mare.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din MEC a publicat la inceputul lunii august lista cu primele trei companii miniere, Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua si Minvest Deva, termenul de depunere a scrisorilor de intentie fiind 25 august. Pentru celelalte trei companii miniere, pentru care, de asemenea, OPSPI a dat anunt pentru atragerea de investitori, termenul final de depunere a expresiilor de interes este 1 septembrie.

Eligibili sunt considerati doar investitorii sau consortiile cu o cifra de afaceri in 2005 de minimum 100 milioane de dolari (sau echivalent in euro sau lei) si cu o experinta de minimum trei ani in exploatarea si prepararea minereurilor sau procesarea acestora.

Alte conditii eliminatorii vizeaza prezentarea unui plan de afaceri pe cinci pana la zece ani pentru operarea si dezvoltarea companiei. Prin acest plan investitorul isi asuma un program de investitii pentru modernizarea si dezvoltarea capacitatilor de exploatare miniera, un program de investitii pentru protectia mediului, un angajament ferm pentru preluarea unui numar de angajati si un program de exploatare a minereului. O alta conditie prevede depunerea unei scrisori de bonitate financiara emisa de o banca.



Citeste si