Publicatia americana arata ca strategia Harvard Management de a investi in industria forestiera de peste hotare a esuat in Romania, unde agentul angajat de companie sa cumpere paduri a fost condamnat pentru luare de mita si spalare de bani.

Agentul roman, Dragos Lipan Secu, care a colaborat ca agent de investitii pentru Universitatea Harvard, a fost acuzat ca a primit mita 1,3 milion de dolari. Pentru acesti bani, Dragos Lipan Secu trebuia sa-i convinga pe reprezentantii celei mai bogate universitatii din lume sa cumpere paduri la preturi supraevaluate, in Romania.

Astfel, procurorii au aratat ca agentul a facut o intelegere cu vanzatorii de paduri si au crescut preturile cu care firma Scolopax Srl, detinuta de Harvard, a facut achizitiile, contra sumei de peste un milion de dolari. Aceasta acuzatie a fost insa negata de agent, iar reprezentantii Harvard nu au dorit sa comenteze.

Ulterior, acesta a fost gasit vinovat pentru spalare de bani si mita si condamnat impreuna cu sotia sa la trei ani cu suspendare, iar instanta a decis confiscarea sumei de 4,45 milioane de lei, luati ca mita.

Citeste si:

Harvard Management, care gestioneaza fonduri in valoare de 36,4 miliarde de dolari, a inceput sa cumpere paduri cu un deceniu un urma, parte a unei strategii de a achizitiona lemn si terenuri agricole in tari aflate in curs de dezvoltare, cum sunt Brazilia si Argentina, precum si in Europa de Est.

Ce s-a intamplat ulterior cu padurile IKEA

Firma Scolopax, detinuta de Universitatea Harvard, a scos la vanzare la final de 2013 terenurile forestiere, pentru o suma de aproximativ 383 milioane de lei, respectiv circa 116 milioane de dolari, la vremea aceea. Padurile au fost cumparate recent de retailerul suedez de mobila IKEA, care nu a vrut sa faca publica suma platita.

Prin aceasta tranzactie IKEA devine in Romania cel mai mare proprietar privat de paduri si isi asigura astfel necesarul de lemn pentru productie. Retailerul a anuntat saptamana trecuta ca a cumparat padurile de la firma Greengold European Capital SA, detinuta de Harvard.

RISE Project arata, in luna ianuarie, ca universitatea Harvard a cedat, dupa un scandal imens de coruptie, o parte din padurile detinute in Romania catre grupul suedez Greengold, condus de catre parteneri si angajati de la Bucuresti ai diviziei de investitii a universitatii americane. Grupul a fost infiintat de un suedez de origine romana, Sorin Chiorescu, acesta fiind in prezent presedintele Greengold.