Un roman, care a colaborat ca agent de investitii pentru Universitatea Harvard, este acuzat ca a primit mita 1,3 milion de dolari. Pentru acesti bani, Dragos Lipan Secu trebuia sa-i convinga pe reprezentantii celei mai bogate universitatii din lume sa cumpere paduri la preturi supraevaluate, in Romania, scrie Bloomberg.

Dragos Lipan Secu a aranjat cu vanzatorii, ale caror nume nu au fost facute publice, pentru a ridica in mod artificial preturile pe care Scolopax, o companie detinuta de Harvard in judetul Brasov, le-ar fi dat pentru paduri intre 2007 si 2009, potrivit declaratiilor procurorilor anticoruptie. Romanul a fost arestat pe 21 ianuarie 2013.

Agentia americana scrie ca Dragos Lipan Secu a primit mita in valoare de 4,45 milioane de lei (1, 3 milioane de dolari) si ca a acceptat o excursie in Insulele Canare in 2007 si o masina Chrysler Sebring. Romanul a fost acuzat, totodata, de spalare de bani, iar sotia sa, Mariana, a fost la randul ei arestata pentru complicitate. Cei doi sunt arestati preventiv in judetul Bihor si risca pana la 10 ani dupa gratii.

Cum au fost prinsi sotii Lipan Secu

"Intreaga situatie a influentat negativ actionarii Scolopax, pentru ca terenurile forestiere au fost supraevaluate, iar diferenta a mers la acuzati", a declarat, pentru Bloomberg, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, intr-un interviu telefonic.

Dragos Lipan Secu si sotia sa au fost prinsi dupa ce doua persoane care urmau sa dea mita au anuntat autoritatile. Legislatia din Romania prevede ca o persoara care denunta o infractiune si ajuta la descoperirea vinovatilor beneficiaza de imunitate, a mai spus Saplacan, care a adaugat ca vanzatorii terenurilor nu vor fi investigati.

Harvard se confrunta pentru prima oara cu o astfel de situatie. Cea mai bogata universitate din lume este recunoscuta pentru identificarea celor mai bune oportunitati de investitii, cum ar fi cele in domeniul forestier din tarile din lumea a treia, a explicat Jack Lutz, consultant in cadrul Forest Research Group, din Massachusetts.

Scolopax, cu sediul in Brasov, este detinuta de Harvard din fondul de investitii Phemus Corp. "Suntem la curent cu acuzatiile si adunam mai multe informatii", a declarat Kevin Galvin, purtator de cuvant pentru Harvard. Procurorii si reprezentantii Harvard au refuzat sa spuna cat a platit Scolopax in plus pentru padurile achizitionate.

Universitatea Harvard este cel mai mare proprietar de paduri din Romania, unde detinea in 2012 peste 35.000 de hectare, in special in judetul Vrancea.

Romania, un loc riscant?

"Merg in unele locuri riscante, iar acesta pare sa fie unul in care lucrurile nu merg bine pentru ei (n.r. Universitatea Harvard), a adaugat consultantul Jack Lutz, care a lucrat anterior pentru unul dintre cele mai mari fonduri care administreaza investitiile in terenuri forestiere din lume.

Procurorii sustin ca Lipan Secu era managerul general al Scolopax. Insa Universitatea spune ca romanul era mai mult un contractor decat un angajat. "Faptele din Romania sunt actiunea unui contractor din afara, care nu mai este asociat cu Harvard Management Co.", a subliniat purtatorul de cuvant al universitatii. Colaborarea dintre Dragos Lipan Secu si Harvard a incetat in decembrie 2012.

Potrivit Bloomberg, Lipan Secu apare, in 2010, ca director executiv al Oriolus SRL, cu activitati in domeniul padurilor si al lemnului. Firma se afla la aceeasi adresa ca Scolopax, insa Harvard nu detine si Oriolus. Reprezentantul Harvard a refuzat sa faca vreo declaratie in acest sens.

Jane Mendillo, presedinte al Harvard Management, a inceput sa investeasca in paduri in anii ’90, cand era vicepresedinte al companiei.

Sursa foto: isites.harvard.edu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri