Compania Halewood este unul dintre principalii jucatori pe piata viticola in ceea ce priveste exportul, iar o sticla din cinci care pleaca la export din Romania apartine grupului Halewood. Anul trecut, Halewood a exportat 3 milioane de sticle in tari precum Estonia, Germania si China, insa cel mai mare exportator al companiei este Marea Britanie, cu un numar de 1,3 milioane de sticle exportate.

Cifra de afaceri a companiei a ramas constanta in ultimii ani, de 11-12 milioane de euro, obiectivul principal fiind mai degraba cresterea profitabilitatii decat cresterea volumului.

Productia de struguri a crescut cu 25%

In ceea ce priveste productia viticola, in 2015, au fost obtinute 5.500 de tone de struguri, cu 25% mai mult decat anul trecut. Dintre acestea, insa, doar 2.500 de tone de struguri au fost obtinute in viile detinute de Halewood, restul de 3.000 de tine fiind cumparate de la parteneri.

Dupa cum a declarat Dan Muntean, directorul general al companiei, recolta de anul acesta a fost una buna, peste medie. Acest lucru se datoreaza si conditiilor meteorologice care au favorizat dezvoltarea recoltei, cea mai mare productie inregistrandu-se in regiunea viticola Dealu Mare, care are, in mod traditional, cea mai prolifica productie. Nu doar productia de struguri a fost mai mare anul acesta pentru Halewood, ci si calitatea strugurilor a fost mai buna, lucru care se va reflecta in calitatea vinului, a mai afirmat Dan Muntean.

Feteasca Neagra, in topul preferintelor romanilor

La capitolul tendinte de consum, romanii prefera Feteastra Neagra, cererea pentru acest tip de vin crescand anul acesta. Consumul de vin rose este la un nivel scazut fata de tarile din Vest, insa creste semnificativ in sezonul estival. 65% dintre romani consuma vinurile albe, 30% prefer vinurile rosii, si 5% aleg vinurile rosé. In ceea ce priveste vinurile albe, cele mai cautate sunt Sauvignon Blanc si Feteasca Regala.

Halewood este unul dintre principali producatori de vinuri din Romania si detine 350 de hectare de vita-de-vie in Dealu Mare, Sebes si Murfatlar.