“Sunt necesare investitii suplimentare semnificative in viitor, pentru a imbunatati calitatea retelei si a o aduce la nivele similare cu cea existent la nivel european. Realizarea acestor investitii reprezinta cea mai importanta provocare, la care vor trebui sa raspunda in viitor autoritatile statului si companiile din sectorul energetiv”, se arata in comunicat. Oficialii ACUE considera necesara o armonizare intre problema suportabilitatii, pe termen scurt, a pretului la energie si problema sigurantei aprovizionarii cu energie si a securitatii energetice a tarii, pe termen scurt si lung.

Potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group pentru ACUE, preturile la energie electrica si gaze pentru consumatorii casnici sunt in continuare mai mici in Romania, comparativ cu tarile din Europa Centrala si de Est si cu media din Europa de Vest.

In perioada 2008-2014, preturile la energie electrica si cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rata medie anuala sub nivelul inflatiei.

Citeste si:

Pentru clientii non-casnici, cresterea pretului energiei electrice a ramas sub nivelul inflatiei, in timp ce, pentru gaze naturale, cresterea procentuala a depasit acest nivel, ca urmare a calendarului de aliniere a preturilor gazelor din productie interna cu cele europene.

ACUE a fost infiintata in 2012 si are 27 de membri, companii care desfasoara activitati in setorul energetic romanesc, precum: GDF Suez Energy, Distrigaz SUD Retele, CEZ, Enel, Transelectrica, E.ON, Congaz. Membrii asociatiei insumeaza o cifra de afaceri totala de peste 5,4 miliarde euro.

Foto: Shutterstock / Electric pole