Introducerea unei taxe pe "monopolul natural" din sectoarele electricitatii si gazelor este o "surpriza" si reprezinta o dubla taxare, iar efectul va fi scaderea investitiilor si periclitarea viitoarelor privatizari, considera Asociatia Companiilor de Utilitati din Enegie (ACUE).
"Ne exprimam surprinderea ca operatorii pietei de energie nu au fost consultati in prealabil asupra unei astfel de intentii. In acest moment analizam consecintele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacitatii financiare a companiilor membre ACUE. Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice", potrivit unui comunicat al asociatiei, scrie Mediafax.

Guvernul vrea sa instituie o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, care va fi impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014. Taxa va fi calculata pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.

Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie, de 1,25 lei/Mwh in cazul cantitiatii distribuite si de 1,7 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei vor fi exceptati operatorii de distributie care presteaza acest tip de serviciu pentru mai putin de 100.000 clienti.

Introducerea acestei taxe are ca scop impozitarea veniturilor suplimentare pe care companiile din energie si gaze le vor obtine ca urmare a dereglementarii pietelor de profil.

Potrivit ACUE, Guvernul pleaca de la o premisa gresita considerand ca distribuitorii de gaze si energie vor obtine venituri mai mari in urma renuntarii treptate la preturile reglementate, castigurile apartinand producatorilor.

"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita, deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie. Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi, eventual, obtinute de producatori, in anumite conditii", potrivit comunicatului.

ACUE arata ca aceasta taxa ar insemna o dubla taxare, avand in vedere ca toti distribuitorii de gaze si energie au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii, in baza carora statul incaseaza redevente.

"In consecinta, se poate considera ca distribuitorii de energie electrica si gaze naturale ar urma sa fie supusi unei duble taxari, atat prin plata redeventelor, cat si prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca", mentioneaza ACUE.

Pe de alta parte, ANRE a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei, efectul fiind reducerea semnificativa a veniturilor companiilor.

Statul apreciaza ca prin aplicarea acestei taxe va inregistra in acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor de investitii finantate din fonduri europene.

Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri