Contributia de 2% pentru producatorii de energie pe baza de carbune va fi eliminata

Producatorii de energie electrica pe baza de carbune si cei care produc energie electrica si termica in cogenerare vor fi scutiti de la plata contributiei de 2% pe cifra de afaceri introdusa prin Ordonanta 114, arata un proiect de ordonanta de urgenta al ministerului Finantelor pentru modificarea OUG 114.

Contributia anuala perceputa pentru titularii de licente in domeniul energiei electrice si al gazelor naturale ramane de 2% din cifra de afaceri anuala realizata de acestia din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, fiind exceptati insa producatorii de energie electrica pe baza de carbune si cei care produc energie electrica si termica in cogenerare, conform unui proiect de Ordonanta de urgenta ce modifica OUG 114, publicat marti seara de Ministerul Finantelor Publice.

"Prin derogare (...) contributia anuala perceputa de la titularii licentelor de exploatare comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice pe baza de carbune precum si a celor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare, se stabileste anual prin Ordinul presedintelui ANRE", se mentioneaza in proiect, scrie Agerpres.

Cifra de afaceri ce se constituie ca baza de calcul pentru perceperea contributiei anuale este definita si calculata conform reglementarilor ANRE aprobate prin ordin al presedintelui ANRE, cu avizul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.

Documentul mai prevede ca pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, pentru clientii casnici furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate de catre ANRE, preturile se vanzare a energiei electrice livrata de producatori furnizorilor de ultima instanta fiind stabilite pe baza metodologiilor aprobate de ANRE.

Citeste si:
Primul județ din România unde toate satele sunt racordate la...
Covasna, primul județ din...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Pentru calculul tarifelor de transport si distributie a energiei electrice, in perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a capitalului investit, reprezentand costul mediu al capitalului investit, exprimat in termeni reali, inainte de impozitare, este de 6,9%.

Proiectul mai prevede ca in perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei au obligatia sa vanda cu pretul de 68 lei/MWh cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizori si clienti finali eligibili.

"In aceasta perioada, producatorul are obligatia sa vanda cu prioritate catre furnizori, in conditii reglementate de ANRE, pentru asigurarea intregului necesar de consum al clientilor casnici si al producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei, din productia curenta si/sau din depozitele de inmagazinare", conform documentului.

De asemenea, pentru calculul tarifelor de transport si distributie a gazelor naturale, in perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a a capitalului investit, reprezentand costul mediu al capitalului investit, exprimat in termeni reali, inainte de impozitare este de 6,9% .

Citeste si:
Taxa de 2% pentru producatorii de energie pe carbune, eliminata
Ministrul Energiei vrea sa...

Pentru perioada aprilie 2019-28 februarie 2022, in conformitate cu reglementarile proprii, ANRE va stabili o structura specifica de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinata asigurarii consumului clientilor finali noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca va fi eliminata contributia de 2% pentru producatorii de energie pe baza de carbune, in acest sens existand avizul Consiliului Concurentei.

"(Contributia de - n.r.) 2% se scoate pentru carbune, pretul gazelor ramane acelasi", a spus Anton, intrebat ce prevederi din sectorul energetic din OUG 114/2018 vor fi modificate.

Pe de alta parte, conform unui raspuns al Consiliului Concurentei catre Ministerul Energiei, document obtinut de AGERPRES, se mentioneaza ca reducerea contributiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producatorii de energie pe carbune, asa cum propune Ministerul Energiei, ridica suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat si ar trebui agreata cu Comisia Europeana si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

Citeste si:
Managerii de bani nu cred ca Ordonanta Taxelor mai poate sa revina
Administratorii de bani:...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri