Ministerul Energiei a cerut amanarea taxei de 2% pe afacerile companiilor din sector

Ministerul Energiei a solicitat prorogarea cu un an a termenului de aplicare a contributiei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, prevazuta in Ordonanta de Urgenta 114/2018, a declarat Doru Visan, secretar de stat in minister.

"Am cerut prorogare pe un an, apoi vom mai analiza", a spus Visan, citat de Agerpres.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat pe site-ul propriu ca proroga termenul pana la care companiile energetice trebuie sa transmita cifra de afaceri pe baza careia se va calcula contributia de 2% stipulata in OUG 114/2018, fara a preciza insa care este noul termen de furnizare a acestor date.

Miercuri, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu prim-ministrul Viorica Dancila despre taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, a reiesit ca aceasta este excesiva si este posibil sa se renunte la ea.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a spus, miercuri seara, ca o eventuala modificare a OUG 114 va fi luata dupa o discutie in Coalitia de guvernare si la nivelul Executivului.

Citeste si:
Electrica SA vrea sa-si aprobe beneficii financiare ENORME
Electrica SA vrea sa-si...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

"Nu trebuie sa pornim de la ideea ca trebuie sa fie modificata. Daca va fi un motiv sa aduca un plus pentru romani cu siguranta suntem deschisi la orice fel de propunere, dar pana atunci cei care spera sa nu mai spere, pentru ca spera degeaba", a spus Teodorovici.

In ceea ce priveste discutiile legate de ROBOR si de taxarea bancilor, ministrul a precizat ca luni va avea loc o noua intalnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudentiala si ca sunt mai multe scenarii pe care se lucreaza si, in cazul in care se va decide sa fie modificata ordonanta, va fi modificata strict in avantajul celor care iau imprumuturi in lei.

De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat ca se face un lobby intens in afara tarii legat de aceasta ordonanta si ca, in curand, o sa fie explicat foarte clar care sunt presiunile.

El a mai spus ca trebuie facuta o analiza pe companii, si in speta pe zona Ministerului Energiei, care trebuie sa fie mai activ.

Citeste si:
Citu: In urmatoarele zile va exista o solutie pentru Ordonanta 114
Florin Citu: Sunt vesti bune;...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri