Ministerul Energiei a solicitat prorogarea cu un an a termenului de aplicare a contributiei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, prevazuta in Ordonanta de Urgenta 114/2018, a declarat Doru Visan, secretar de stat in minister.

"Am cerut prorogare pe un an, apoi vom mai analiza", a spus Visan, citat de Agerpres.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat pe site-ul propriu ca proroga termenul pana la care companiile energetice trebuie sa transmita cifra de afaceri pe baza careia se va calcula contributia de 2% stipulata in OUG 114/2018, fara a preciza insa care este noul termen de furnizare a acestor date.

Miercuri, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu prim-ministrul Viorica Dancila despre taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, a reiesit ca aceasta este excesiva si este posibil sa se renunte la ea.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a spus, miercuri seara, ca o eventuala modificare a OUG 114 va fi luata dupa o discutie in Coalitia de guvernare si la nivelul Executivului.

Impactul OUG 114 pe piata...
Citeste si: Efectul OUG 114 pe piata gazelor, negativ pentru stat si consumatori

"Nu trebuie sa pornim de la ideea ca trebuie sa fie modificata. Daca va fi un motiv sa aduca un plus pentru romani cu siguranta suntem deschisi la orice fel de propunere, dar pana atunci cei care spera sa nu mai spere, pentru ca spera degeaba", a spus Teodorovici.

In ceea ce priveste discutiile legate de ROBOR si de taxarea bancilor, ministrul a precizat ca luni va avea loc o noua intalnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudentiala si ca sunt mai multe scenarii pe care se lucreaza si, in cazul in care se va decide sa fie modificata ordonanta, va fi modificata strict in avantajul celor care iau imprumuturi in lei.

De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat ca se face un lobby intens in afara tarii legat de aceasta ordonanta si ca, in curand, o sa fie explicat foarte clar care sunt presiunile.

El a mai spus ca trebuie facuta o analiza pe companii, si in speta pe zona Ministerului Energiei, care trebuie sa fie mai activ.

Valentin Lazea, BNR:...
Citeste si: Lazea, BNR: Fondurile de pensii se gandesc sa se retraga din Romania

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Teodorovici, despre Pilonul II: Nu pleaca nimeni din tara