Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a inregistrat in primele noua luni un profit net de 11,4 milioane dolari, fata de pierderi de 30 milioane dolari in perioada similara din 2014, chiar daca afacerile au scazut, ca urmare a declinului cotatiei titeiului la nivel international.

De asemenea, grupul, parte a companiei nationale de petrol si gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, a inregistrat in primele noua luni ale anului un rezultat operational (EBITDA) de 136,1 milioane dolari, in crestere cu 11% fata de nivelul consemnat in perioada similara din 2014, se arata intr-un comunicat al KMG International. In perioada iulie - septembrie, profitul operational s-a ridicat la 54,1 milioane dolari, scrie Mediafax.

''Performantele operationale si financiare atinse de grup in perioada 2014 - 2015 sunt recorduri istorice si au la baza masurile adoptate pentru consolidarea si optimizarea activitatilor de baza - rafinare, retail si trading in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane, fiind sustinute si de sprijinul de circa 1,6 miliarde dolari acordat de unicul actionar din 2007 pana in prezent. In contextul in care sectorul de rafinare a fost puternic afectat de criza financiara, strategia noastra pe termen lung a vizat extinderea si modernizarea rafinariei Petromidia Navodari, dezvoltarea segmentului de retail in Romania, Bulgaria, Moldova si Georgia, dar si a celui de trading in Turcia, Franta, Spania sau Singapore", a declarat directorul general al KMG International, Zhanat Tussupbekov.

Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (titei) si a produselor finite, cifra de afaceri bruta inregistrata de grup in primele noua luni a scazut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut la 7,7 miliarde dolari in ianuarie-septembrie anul acesta.

Cantitatea de materie prima procesata de cele trei unitati de productie ale KMG International (rafinaria Petromidia Navodari, rafinaria Vega Ploiesti si divizia de petrochimie) in perioada ianuarie - septembrie a fost de 4,5 milioane tone, in crestere cu 11%. In acelasi timp, vanzarile de produse finite (trading, exporturi) realizate de entitatile grupului catre statiile Rompetrol si partenerii comerciali din regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane s-au majorat cu 6%, pana la un nivel de 5,6 milioane tone. Peste 36% din aceasta cantitate a fost livrata prin subsidiarele din Romania, Georgia, Moldova, Bulgaria, iar restul prin casa de trading - KMG Trading Elvetia si Dyneff Franta - Spania.

Exporturile Rompetrol Rafinare pe plan regional s-au apreciat in primele noua luni ale anului cu circa 28% (peste 350.000 de tone). Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane tone de materie prima/an, Petromidia Navodari este principalul activ al companiei Rompetrol Rafinare si al KMG International, fiind cea mai mare rafinarie din Romania si una dintre cele mai moderne unitati de profil din zona Marii Negre.

Rompetrol Rafinare a oprit, pentru perioada 11 octombrie - 20 noiembrie, activitatea rafinariei Petromidia si a diviziei de petrochimie in vederea desfasurarii reviziei generale programate, ce are loc o data la cinci ani. Nivelul total al lucrarilor si investitiilor care vor fi realizate in aceasta perioada este estimat la 77,5 milioane dolari.

Pe plan intern, vanzarile de produse finite ale Grupului prin subsidiarele Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream si Rompetrol Gas au atins in primele noua luni un volum de circa 1,76 milioane tone, in crestere cu 3% fata de indicele obtinut in perioada similara din 2014.

Reteaua de distributie a carburantilor Rompetrol in Romania este formata din peste 740 de puncte de alimentare (statii Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 si 20 mc), 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii, trei statii de imbuteliere GPL la Constanta, Arad si Bacau, dar si opt depozite (Arad, Craiova, Mogosoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei, Zarnesti, Onesti si unul in incinta rafinariei Petromidia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri