Numarul de apartamente noi care va fi livrat in piata in 2015 va intregistra un avans important comparativ cu datele din ultimii cinci ani, insa piata de zidarie va creste cu doar 7%, potrivit estimarilor Xella Romania, producatorul german al solutiilor pentru zidarie BCA Ytong.

Principalul motiv este reprezentat de consumul mai mic de produse de zidarie in cazul cladirilor multietajate comparativ cu cele unifamiliale, pentru constructia unei case utilizandu-se o cantitate dubla de blocuri de zidarie fata de cea necesara pentru realizarea unui apartament.

„O analiza a complexelor rezidentiale mari din tara reliefeaza un grad mai ridicat de maturitate a pietei. Sunt multe proiecte care vor fi livrate anul acesta unde cladirile sunt realizate cu blocuri de zidarie premium. Mare parte dintre cumparatorii din piata sunt persoane tinere care lucreaza in IT sau domenii conexe si se documenteaza temeinic despre beneficiile ce tin de confortul pe termen lung, avand acces la multe informatii. In acest context, calitatea constructiei devine argument important de vanzare, fie ca vorbim despre ansambluri cu blocuri de cate 200 de apartamente sau de cladiri mici cu doua, trei etaje”, a declarat Marius Dragne, CEO Xella Romania.

Blocurile de zidarie au o pondere mica in investitia totala pentru constructia unui bloc de locuinte, de sub 5%. „Deschiderea constructorilor este din ce in ce mai mare. Avem parteneri care opteaza in mod special pentru blocuri de zidarie cu grosimi mari sau pentru solutii de placare a stalpilor pentru a reduce puntile termice in cladiri”, explica Marius Dragne.

Brasovul, orasul in care Xella vinde cel mai bine

In cele mai mari centre urbane din tara se contruieste cu zidarie termoizolanta produsa de Xella, Brasovul este orasulin care nemtii vand cel mai bine. Astfel, in centrul tarii, Brasovul este orasul cu cele mai multe apartamente noi realizate cu blocuri de zidarie Ytong in 2015. Printre cele mai importante proiecte realizate aici cu zidarie premium se numara Isaran, Top City, Dorobantilor Residence sau Olimpic Residence. Aceste ansambluri rezidentiale ofera in piata anul acesta peste 700 de apartamente noi.

In vestul tarii, in orase precum Timisoara sau Cluj Napoca au loc importante livrari pe segmentul rezindential pentru Xella Romania. Aproximativ 600 de apartament noi au fost realizate cu Ytong numai in proiectele Complex Uranus Plaza sau Campina din Timisoara.

Estul tarii se dezvolta mult pe segmentul de blocuri, cele mai importante santiere fiind localizate in Bacau, Iasi sau Constanta. Doar in Bacau sunt in constructie aproximativ 500 de apartamente realizate cu zidarie eficienta energetic in proiecte precum Bacovia Residence sau Andrei Muresan. In Iasi se vor livra pana in prima jumatate a anului viitor aproximativ 240 de apartamente noi realizate cu zidarie Ytong.

In Bucuresti Ytong este folosit pentru ansambluri rezidentiale din zone centrale si semicentrale care se adreseaza segmentului mediu-superior. Printre proiectele din Capitala realizate cu Ytong in 2015 se numara Seasons Primaverii, Italiana 18, The Park Apartments, MetroCity, City Pointsi Circului Park Tower.

Xella, filiala locala a celui mai mare producator mondial de blocuri de zidarie termoizolanta, a livrat in acest an produse Ytong pentru constructia a peste 5.000 de apartamente cu o valoare de piata de aproximativ 200 milioane de euro, in ansambluri rezidentiale din toata tara. Orasele cu cele mai mari santiere pentru constructia unor blocuri de locuinte cu zidarie termoizolanta sunt Brasov, Bucuresti, Timisoara si Bacau.

Piata de zidarie este in momentul de fata disputata intre producatorii de blocuri ceramice (caramida) si producatorii de BCA (beton celular autoclavizat - n.red), segmente dominate de catre Wienerberger, Cemacon, Brikston, precum si Celco SA ori Macon.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri