Finantarea este structurata intr-un imprumut in valoare de 281,25 milioane de lei (64 milioane euro) din partea BERD si fonduri sindicalizate de 393,75 milioane de lei (89,7 milioane euro), se arata intr-un comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, scrie Mediafax.

Proiectele se refera la programele de investitii din perioada 2015-2016 in reteaua de distributie, in vederea reducerii costurilor, pentru imbunatatirea eficientei si instalarea de contoare inteligente, restructurarea balantei contabile pentru optimizarea structurii capitalului si asigurarea de capital de lucru.

"Sustinem de multi ani reforma din sectorul roman al electricitatii si suntem incantati sa continuam angajamentul cu acest imprumut. Introducerea de contoare inteligente si crearea unei baze pentru retele smart va fi un nou pas major si va conduce la cresterea eficientei, in beneficiul furnizorului, al clientilor si, desigur, al mediului", a declarat Nandita Parshad, director pentru Electricitate si Energie la BERD.

Citeste si:

Matteo Patrone, directorul BERD in Romania, a adaugat ca o retea de electricitate de ultima generatie in Romania este un nou pas catre eliberarea potentialului economic al Romaniei. "Este un exemplu excelent de investitie in infrastructura care va avea un efect de durata si va aduce un beneficiu comercial clientilor, precum si consumatorilor privati, prin recompensarea consumului responsabil. Avem incredere ca proiectul poate fi un model de succes, care va atrage numerosi succesori", a spus Patrone.

Directorul de tara si presedintele board-ului CEZ, Martin Zmelik, a aratat ca CEZ are un parteneriat pe termen lung cu BERD. "Colaborarea noastra cu BERD face parte dintr-un parteneriat pe termen lung pe care l-am dezvoltat, precum si din viziunea pe termen lung avuta de companie pentru piata din Romania. Vom continua sa investim in modernizarea retelei de distributie, asa cum ne-am angajat acum 10 ani, cand am venit in Romania, si sa optimizam procesele interne in vederea furnizarii unor servicii de distributie de calitate clientilor nostri", a spus Zmelik.

CEZ Distributie are 1,4 milioane de clienti in regiunea Oltenia si este detinuta de CEZ Group din Cehia. Romania a fost a sasea tara pentru volumul investitiilor BERD in 2014, cu aproape 600 de milioane de euro atrase. Pana in prezent, banca a investit peste 7 miliarde de euro in Romania si a mobilizat peste 14 miliarde de euro pentru proiecte, din partea altor surse de finantare.

Sursa foto: Mediafax Foto