Amazon asteapta intre timp o decizie a Comisiei Europene privind un pact fiscal convenit cu guvernul din Luxemburg. Banca britanica Barclays va fi la randul ei reprezentata la discutiile din comisia Parlamentului European, care va avea loc pe 16 noiembrie.

O audiere programata anterior a fost anulata intrucat aproape toti invitatii au refuzat sa participe. In luna octombrie, Comisia Europeana a ordonat Olandei sa recupereze de la Starbuck taxe neplatite in valoare de 20-30 milioane de euro, iar Luxemburgul trebuie sa pretinda Fiat Chrysler Automobiles o suma similara, intrucat facilitatile fiscale de care au beneficiat cele doua companii incalca legislatia UE.

Comisia Europeana ar putea emite, inainte de sfarsitul anului, noi decizii in cazuri asemanatoare in care sunt implicate Apple si Amazon. Investigatia Parlamentului European, care este separata de cea a Comisiei Europene, a inceput dupa ce documente obtinute de jurnalisti de investigatie au scos la iveala ca Luxemburgul a incheiat sute de acorduri fiscale secrete cu companii din intreaga lume, de la PepsiCo la Walt Disney.

Citeste si:

Amazon, care are peste 1.000 de angajati in Luxemburg, a avertizat printr-un document depus la comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) ca taxele datorate de companie ar putea creste, in eventualitatea unei decizii negative a UE.

Disney, Coca-Cola si Anheuser-Busch InBev au confirmat ca vor fi reprezentate la audierea din Parlamentul UE, ca si HSBC Holdings , Ikea Group si Philip Morris International. Wal-Mart Stores a refuzat sa participe.