Producatorii si distribuitorii de stingatoare, la control: primele concluzii

ISCIR a controlat in acest an toti producatorii, importatorii si distribuitorii de stingatoare, dar nu a gasit neconformitati, a anuntat autoritatea, dupa ce seful Asociatiei Producatorilor de Stingatoare a declarat ca piata este invadata de produse de proasta calitate, intrucat lipsesc controalele.

"In perioada 27 ianuarie - 27 octombrie 2015, ISCIR, prin Serviciul de Supraveghere a Pietei, a efectuat controale la toti producatorii nationali de stingatoare si la toti importatorii si distribuitorii identificati in baza documentelor transmise de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), conform protocolului de colaborare intre ISCIR si ANV. In urma controalelor nu s-au identificat neconformitati majore pentru loturile verificate", a declarat, citat de Mediafax, Eugen-Lucian Trifan, inspectorul de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR.

Potrivit ISCIR, controalele se desfasoara, respectand reglementarile europene, prin verificari programate, dar si reactiv, in cazul reclamatiilor.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Stingatoare, Constantin Toma, a declarat saptamana trecuta ca cererea de stingatoare a crescut foarte mult in urma tragediei din Clubul Colectiv, insa piata este invadata de produse de proasta calitate, periculoase, din cauza lipsei controlului din partea autoritatilor.

"Este absolut incredibil. Pompierii nu-si fac treaba deloc. Au structura de supraveghere a pietei - IGSU. Am fost si personal, ca presedinte al asociatiei, am facut si un ONG pentru treaba asta. Am fost inclusiv la comandantul pompierilor. L-a chemat pe cel de la supravegherea pietelor - un maior, sunt vreo doi pe toata tara, maiorul si inca unul. Nu fac absolut nimic. Mai este o structura care se numeste ISCIR, pentru supravegherea pietei din partea Ministerului Economiei, care nu verifica nimic", a spus Toma.
Stingatoarele lucreaza la o presiune de 24 de bari si pot exploda oricand, pentru ca nu respecta nicio legislatie, nicio prescriptie tehnica, a mai afirmat presedintele Asociatiei Producatorilor de Stingatoare.

Citeste si:
Stingatorul cu unde sonore este extrem de eficient impotriva focului
Stingatorul cu unde sonore...

Stingatoarele sunt un pericol in sine, pentru ca pot exploda.

"Stingatoarele sunt un pericol in sine, pentru ca pot exploda, iar in al doilea rand nu-si fac treaba. Pulberea este de foarte proasta calitate. (...) Alea nu sunt stingatoare, sunt niste produse vopsite rosu, pe care scrie stingator", a adaugat el.

Potrivit acestuia, din China se importa peste 90% din stingatoare si materialele folosite de fabricile care produc in Romania, multe cu actionariat chinez.

Constantin Toma este proprietarul grupului de firme Romet, cu afaceri anuale de cateva sute de milioane de euro. Grupul Romet a deschis in 2012 o fabrica la Buzau pentru a produce stingatoare, conform standardelor din vestul Europei, insa importurile de produse necontrolate au dus la inchiderea fabricii dupa numai doi ani, a afirmat el.

Citeste si:
Toma, despre Dancila: Nu-i un geniu, dar e reprezentantul nostru
Primarul Buzaului, indemn...

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. In 13 zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numarul victimelor ajungand, joi, la 53.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Cirque du Soleil depune actele pentru insolvență și concediază 3.500 de angajați
Setari Cookie-uri