In timp ce rata de participare la vot ar urma sa fie cea mai redusa din ultimii cel putin 65 de ani, rezultatul asigura Syriza, partidul lui Tsipras, cu un nou mandat de a guverna tara, pentru a implementa masurile impuse de creditorii internationali.

"Am luptat impotriva unor puteri si mai mari si Syriza a dovedit ca este prea dura pentru a muri, pentru ca are legaturi profunde cu oamenii", a afirmat Tsipras in cadrul discursului de victorie, alaturi de liderul partidului Grecii Independenti, Panos Kammenos.
Grecii Independenti (Anel) au fost partenerul de coalitie al Syriza dupa ce partidul lui Tsipras a ajuns la putere pe un val de sprijin pentru platforma sa antiausteritate in ianuarie.

Potrivit rezultatelor prezentate de Ministerul de Interne dupa numararea a 89% din voturi, Syriza a obtinut 35,55% din sufragii, urmand sa aiba 145 de parlamentari, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formatiunii câstigatoare, din totalul de 300 din Parlamentul grec.

Grecii Independenti au obtinut 3,67% din voturi, urmând sa aiba 10 parlamentari, potrivit rezultatelor partiale, citate de The Guardian in editia online.

Citeste si:

Formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie a obtinut 28,06% din voturi, conform rezultatelor partiale, astfel ca ar urma sa aiba 75 de parlamentari. De altfel, liderul partidului Noua Democratie, Vangelis Meimarakis, si-a recunoscut infrangerea in alegeri la doua ore dupa inchiderea urnelor.

Partidul de extrema-dreapta Zori Aurii a obtinut 6,97% din voturi si ar urma sa aiba 18 parlamentari.

Mii de sustinatori ai Syriza si ai Grecilor Independenti s-au reunit duminica seara la Atena pentru a sarbatori victoria, agitând steagurile partidelor.

"Acest rezultat este un mesaj pentru Europa, ca fortele de stânga sunt prezente si ca ele pot si vor misca lucrurile in urmatoarea perioada", a declarat Kostas Tsipras, un oficial guvernamental si var al fostului premier.