"Accidentul Tsirpas nu se va intampla. Nu-i vom lasa sa ne duca inapoi", a avertizat seful partidului conservator Noua Democratie, in cursul unui miting electoral, la Atena, noteaza Mediafax. Devansat in sondaje de Syriza, Antonis Samaras a lansat critici la adresa acestui partid, afirmand ca "nu stie si nu intelege ce este Europa". "Syriza va ridica Europa impotriva noastra", a apreciat liderul conservator.

De asemenea, premierul grec s-a aratat ingrijorat de riscul exercitarii unei "presiuni sufocante din exterior" asupra insitutiilor financiare elene. "Cand aceasta va avea loc, cateva zile vor fi suficiente pentru a plonja din nou in deficit", a avertizat Antonis Samaras. Confruntat cu o panica bancara in 2013, Ciprul "a fost constrans sa limiteze retragerile din banci". "Asa ceva ar putea avea loc in Grecia" in cazul victoriei Syriza in alegerile legislative, a declarat premierul grec.

O batalie pentru a pune capat austeritatii

La randul sau, Alexis Tsirpas si-a mobilizat sustinatorii la Heraklion, in Creta, dandu-le asigurari ca "nu va purta o batalie dintr-un mic colt al Europei, ci pentru toate popoarele" de pe batranul continent. "Este o batalie pentru a pune capat austeritatii", a afirmat liderul stangii elene. "Pentru ca, daca nu se va pune capat austeritatii barbare, ajustarii bugetare brutale, va veni sfarsitul democratiei", a insistat el.

"Acesta este motivul pentru care toti ochii Europei sunt indreptati spre Grecia si pentru care toate popoarele din Europa asteapta 25 ianuarie", duminica, ziua desfasurarii alegerilor legislative in Grecia. Pe de alta parte, Alexis Tsirpas si-a reafirmat intentia de a cere despagubiri Germaniei pentru crimele naziste comise in Grecia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pentru pretul impus de fortele de ocupatie, o dezbatere mai veche care a reaparut, la imboldul Syriza, odata cu criza datoriilor.

Sondaje facute publice vineri confirmau o distanta intre trei si sapte puncte procentuale intre Syriza si Noua Democratie, in timp ce intre sapte si 15 la suta dintre alegatori sunt indecisi.