“Prapadul” de dupa alegerile din Grecia s-a lasat asteptat luni pe pietele financiare, moneda euro fiind singura cu adevarat lovita de victoria partidului elen de extrema stanga Syriza la scrutinul din weekend. Pe burse, investitorii europeni nu au parut foarte speriati de schimbarea cabinetului elen, iar piata germana a ajuns chiar sa aiba una dintre cele mai bune zile din luna aceasta.

Syriza a castigat alegerile parlamentare anticipate desfasurate duminica, obtinand 36,3% dintre voturi, cu 8,5% mai multe decat Noua Democratie, partidul actualului premier Antonis Samaras. Cu 149 de locuri in parlament, partidul de extrema stanga mai avea nevoie de doar doua mandate pentru a detine majoritatea absoluta, lucru care s-a si intamplat dupa un acord ad-hoc cu partidul Grecii Independenti.

„Dupa ultimele sondaje, victoria Syriza era de asteptat si doar scorul a suprins intr-o oarecare masura, permitand formarea unui guvern in care partidul de extrema-stanga are o pondere covarsitoare. Un semnal incurajator este faptul ca au ales printre partenerii de guvernare inclusiv un mic partid de dreapta. De altfel, pietele nu reactioneaza virulent astazi (n.red. luni), cel putin nu pana in prezent. In viitor, insa, este evident ca vor mai aparea informatii ce vor produce momente de volatilitate, avand in vedere ca victoria clara a Syriza i-a dat acesteia un mandat de renegociere a acordurilor de finantare a Greciei. Astfel de negocieri pot dura cateva luni bune”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

In viitor, insa, este evident ca vor mai aparea informatii ce vor produce momente de volatilitate, avand in vedere ca victoria clara a Syriza i-a dat acesteia un mandat de renegociere a acordurilor de finantare a Greciei. Astfel de negocieri pot dura cateva luni bune - Ovidiu Dumitrescu, Tradeville

Euro a atins luni dimineata un nou minim record al ultimilor 11 ani fata de dolar, coborand pana la 1,1098 dolari pe unitate, insa chiar si acesta a revenit ulterior, crescand cu 0,3% fata de moneda americana, la 1,1244 dolari pe unitate. Be bursa greceasca, bancile au pierdut pana la 11%, asa cum s-a intamplat in cazul Piraeus Bank.

De cealalta parte, piete precum cele din Germania, Franta, Marea Britanie sau Austria au inchis in crestere luni, in vreme ce bursele aflate in terioriu negativ au scazut cu pana la 0,5 – 0,6%, departe de de estimarile pesimiste vehiculate saptamana trecuta.

Pe pietele de capital efectul nu se vede imediat; daca ar fi sa glumim am putea spune chiar ca investitorii din Germania ‘exulta’. Adevarul este ca nimeni nu are informatii suficiente pentru a putea afirma cu incredere ca Grecia va iesi din zona euro - Marcel Murgoci, Estinvest

“Impactul negativ imediat se vede pe piata monetara, unde euro a ajuns la un nivel de 1,1 fata de dolarul american. Pe pietele de capital efectul nu se vede imediat; daca ar fi sa glumim am putea spune chiar ca investitorii din Germania ‘exulta’. Adevarul este ca nimeni nu are informatii suficiente pentru a putea afirma cu incredere ca Grecia va iesi din zona euro, asa ca toata lumea asteapta noi declaratii din partea liderilor politici eleni”, spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

De ce se sperie europenii de Syriza?

Schimbarea politica din Grecia nu a fost prea bine inghitita de politicienii europeni, Hans-Peter Friedrich, vicepresedintele grupului conservator din guvernul german, condus de Angela Merkel, declarand pentru Bild ca "grecii au dreptul sa aleaga pe cine vor. Noi avem dreptul de a ne opri din finantarea datoriilor lor".

Syriza promoveaza o politica anti-austeritate, Alexis Tsipras (foto), viitorul premier elen, dorind o restructurare a datoriei suverane a Greciei, datorie care in prezent reprezinta 177% din PIB si se ridica la peste 312 miliarde de euro. Christine Lagarde, sefa FMI, a subliniat din nou ca Grecia trebuie sa respecte regulile zonei euro si a exclus posibilitate ca tara sa fie tratata diferit fata de celelalte state membre.

“Rezultatul alegerilor din Grecia a fost mai prost decat ne asteptam, independent de finalitatea lor – votul anti-austeritate este masiv si ar putea fi interpretat drept un gest inutil, atata timp cat Grecia nu prea are de ales: se supune Troicii sau pleaca din zona euro. Am indoieli ca varianta din urma se va adeveri – grecii s-au saturat de austeritate, dar nu de Uniunea Europeana”, mentioneaza, intr-o nota adresata investitorilor, Steen Jakobsen, economist sef Saxo Bank.

Nici analistii bancii bancii elvetiene UBS, citati de Marketwatch, nu se asteapta la un “Grexit”. Acestia considera ca orice coalitie aflata la conducerea Greciei, in detrimentul unei majoritati absolute a Syriza, reprezinta un motiv in plus pentru evitarea luarii unor decizii extreme legate de viitorul tarii in Uniunea Europeana.

Grecia a contractat pana in prezent imprumuturi de 145 mld. euro prin intermediul Mecanismului de Stabilitate Europeana, 20,1 mld. euro de la FMI si 55 mld. euro de la BCE prin programul Securities Markets Program.

Sursa infografic: The Economist

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri