Presedintele elen este ales de catre Parlament, votul fiind desfasurat in trei etape succesive. Primele doua etape s-au desfasurat deja, iar Stavros Dimas, singurul candidat, nu a reusit sa obtina minimul de voturi. La ultimul scrutin, candidatul sustinut de actuala putere a obtinut 168 de voturi fata de necesarul de 180. Votul decisiv are loc luni.

Votul din 29 ianuarie este singurul risc major si imediat pentru finalul de an. Daca presedintele nu este ales, se declanseaza automat alegeri parlamentare anticipate, iar extrema stanga este pozitionata cel mai bine in sondaje. Daca acest lucru se intampla, dintr-o data Grecia, care a fost ignorata confortabil in ultimii ani, devine din nou un risc global, insa mai ales pentru zona euro - Mihai Nichisoiu, global macro strategist in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

In cazul in care va ajunge la putere, Syrza vrea sa renegocieze pachetul de ajutoare financiare de 240 mld. euro primit de Grecia de la institutiile financiare pentru a evita falimentul. Mai mult decat atat, Syrza vrea sa renunte la politicile de austeritate menite sa reduca cheltuielile tarii in ultimii ani.

"Grecii si-au rezolvat toate dramele in ultimii ani; cand credeam ca Grecia se afla la marginea prapastiei, se gasea o solutie salvatoare de ultima ora. Este posibil sa fie asa si de aceasta data, dar teoretic inca exista riscul unui accident politic pe 29 decembrie care sa schimbe total datele problemei", este de parere Nichisoiu.

In toiul Craciunului politicienii eleni poarta negocieri dure pentru cele 12 voturi de care Stavros Dimas mai are nevoie. Voturile pot veni doar de la independenti sau de la doua dintre partidele mici din parlament: Stanga Democrata sau Grecia Independenta (partid de dreapta ce se declara impotriva ajutoarelor financiare internationale).

Citeste si:

Pietele financiare si partenerii europeni ai Greciei urmaresc cu atentie evenimentele de la Atena, desi dupa masurile anti-criza din ultimii doi ani, majoritatea analistilor considera ca riscurile de contagiune s-au redus. Alexis Tspiras, liderul Syriza, a avut recent un discurs mai moderat promitand ca va mentine Grecia in zona euro si ca alegerile din 2015 vor permite tarii sa "schimbe foaia".

Foto: Shutterstock / Santorini