Pretul electricitatii la consumator va scadea cu 5-6% la 1 ianuarie, dupa reducerea tarifelor de distributie si a bonusului de cogenerare, iar gazele se vor ieftini cu incepere de la 1 iulie 2016, a declarat joi presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

"Tarifele la energia electrica vor scadea de la 1 ianuarie proportional cu scaderea tarifelor de distributie din cadrul pretului final. Tariful de distributie va scadea cu un procent intre 8 si 10%, ceea ce va genera in factura finala o scadere de 3-5%. De asemenea, va scadea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scadere finala a pretului de 5-6%, incepand cu 1 ianuarie", a afirmat seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), scrie Mediafax.

In prezent, costul unui megawatt, achivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populatia urbana consuma intre 2 si 3 MW pe an, dar in localitatile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar si sub 0,5 MW/an.

"O scadere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scadere interesanta", afirma seful ANRE. In ceea ce priveste sectorul de gaze naturale, Havrilet a aratat ca tarifele vor fi modificate la 1 iulie 2016.

"Asa cum evolueaza piata gazelor naturale in acest an, avem si o situatie favorabila din punct de vedere al vremii, consideram ca de la 1 iulie preturile la gazele naturale ca si marfa, pretul gazelor din productia interna, vor scadea cu cel putin 10%. La nivelul consumatorului industrial inseamna o scadere de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic nu exista o alta estimare decat cea din calendarele de liberalizare, este prevazuta mentinerea pretului reglementat la un nivel mult mai mic decat pretul industrial", a spus Havrilet.

El a amintit si de calendarul de liberalizare pentru consumatorii casnici, care vizeaza o crestere anuala de 6 lei/MWh pana in 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri