Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din Romania, este acuzata de mai multe organizatii ca are o politica de acceptare a lemnului cu provenienta ilegala de mai bine de un deceniu. Totodata, compania este acuzata ca incurajeaza defrisarile ilegale prin oferirea unor bonusuri. In pofida acuzatiilor, in luna august, compania a inceput operatiunile la o noua fabrica Schweighofer, la Reci, Covasna, ajungand astfel la cinci unitati de productie la nivel national.

Holzindustrie Schweighofer, parte a grupului austriac Schweighofer, este cel mai mare procesator de lemn din Romania. Compania prelucreaza 3,6 milioane de metri cubi de bustean anual. Holzindustrie Schweighofer are peste 3.000 de angajati care lucreaza in cele cinci fabrici din orasele Sebes, Radauti, Comanesti, Siret si Reci. Din 2002, de cand a intrat pe piata locala, si pana in prezent, investitiile Schweighofer s-au ridicat la aproximativ 800 de milioane de euro.

Dan Banacu este managing director al Holzindustrie Schweighofer Baco, fabrica din Comanesti, unde lucreaza de peste cinci ani.

Wall-Street.ro: Din cele sapte unitati de productie, cinci sunt in Romania. De ce a ales Holzindustrie Schweighofer tara noastra pentru a-si derula activatea de procesare a lemnului? Credeti ca legislatia din Romania, care este mai putin riguroasa ca in alte state europene, a fost un factor decisiv?

Dan Banacu: Toate aspectele legale au fost luate in considerare la momentul investitiei. Nu pot sa spun ca legislatia romaneasca este mai putin riguroasa, pot sa va spun ca in toate momentele ne-am straduit sa o respectam. Daca va ganditi la momentul de inceput, anii 2000, perioada in care industria romaneasca disparuse in totalitate si numarul somerilor depasise orice fel de limite suportabile, a existat o dorinta a autoritatilor de a incuraja investitiile straine in Romania. Au facut acest lucru printr-o agentie de promovare a investitiilor straine. Grupul Schweighofer a fost unul dintre acele grupuri invitate in Romania, sa analizeze posibilitati de a dezvolta o afacere aici. Romania avea nevoie de aceasta mana de ajutor si Schweighofer a riscat venind in Romania in aceste conditii.

Wall-Street.ro: Este adevarat ca cele mai mari companii furnizoare de materie lemnoasa pentru Holzindustrie Schweighofer sunt conduse tot de persoane din actionariatul companiei?

Dan Banacu: Daca va referiti la datele publicate in presa, exista un top al furnizorilor nostri pe o anumita data si exista, cred, o legatura intre directorii nostri si una dintre companiile furnizoare. Dar acest lucru nu este cum a fost el descris in presa, nu are o baza ilegala. Este o relatie comerciala intre doua societati, in care intamplator unul dintre actionarii companiei furnizoare are o legatura de rudenie cu unul dintre directorii companiei noastre. Dar asta nu inseamna nimic.

Wall-Street.ro: Nu intra intr-un conflict de interese?

Dan Banacu: Conflictele de interese sunt la nivelul statului, dar intr-o companie privata care cunoaste si accepta aceasta situatie, lucrurile nu sunt intr-o asemenea situatie.

Cand faci o investitie care urmeaza sa se deruleze pe 25 de ani, nu-ti propui sa distrugi materia prima pe care urmeaza sa te bazezi.

Wall-Street.ro: Holzindustrie Schweighofer a fost acuzata de Environmental Investigation Agency (EIA) ca accepta lemn de provenienta ilegala si incurajeaza defrisarile ilegale. In acest sens, ONG-ul a publicat un material video in care apar reprezentanti ai companiei vorbind despre un bonus oferit celor care aduc o cantitate mai mare decat cea stipulata in contract, dar si despre faptul ca Guvernul face presiuni asupra companiei si ca se doreste modificarea Codului Silvic. Cum comentati acest caz?

Dan Banacu: Noi suntem parte a solutiei impotriva taierilor ilegale. Nu suntem problema si nu ne putem dori altceva decat ca resursa de materie prima sa fie gestionata sustenabil. Cand faci o investitie care urmeaza sa se deruleze pe 25 de ani, nu-ti propui sa distrugi materia pe care urmeaza sa te bazezi. Holzindustrie Schweighofer nu face altceva decat sa prelucreze lemn care este disponibil pe piata din Romania. Materialul video prezentat de ONG este o scoatere din context a unor declaratii, astfel incat "mai mult" este prezentat ca "ilegal".

Wall-Street.ro: Dar se ofera un bonus pentru furnizorii care scriu in contract o anumita cantitate si livreaza, de fapt, una mult mai mare?

Dan Banacu: Nu, este vorba despre un bonus de performanta. Noi cumparam lemn de la diverse societati. Daca societatea care vinde este mai buna, mai performanta, reuseste sa se incadreze intr-o perioada mai scurta de timp si sa faca niste livrari mai mari decat contractul initial, atunci societatii respective i se plateste un bonus pentru performanta. Asta nu inseamna ca se plateste un bonus pentru un material suplimentar fara documente. Este o practica internationala. Bonusurile se platesc pentru eficienta, nu se platesc pentru lemn ilegal.

Wall-Street.ro: Tot in videoclip se spunea ca Guvernul face presiuni asupra companiei pentru ca tindeti spre o cota de piata de 30% si ca se vrea modificarea codului silvic in acest sens.

Citeste si:

    Dan Banacu: Din nou, sunt afirmatii scoase din context. Noi putem sa avem o pozitie fara de niste prevederi legislative in momentul in care acestea sunt in dezbatere publica. Si ne-am exprimat punctul de vedere fata de aceste prevederi. Dupa aprobarea acestor norme, suntem in situatia de a respecta legile. Nu avem alte puteri decat acelea de ne exprima opinia si de a respecta legislatia in vigoare.

    Wall-Street.ro: Cum raspundeti acuzatiilor de legaturi cu politicieni aduse companiei? Holzindustrie Schewighofer a fost acuzata de mai multe ori de legaturi cu policieni romani. In aprilie 2015, a fost dovedita o astfel de legatura, intre Schweighofer si Dan Mihalache, seful administratiei prezidentiale, care intervenea pentru compania austriaca.

    Dan Banacu: N-au existat si nu exista relatii cu politiceni la care sa se poata faca in acest moment referinta, nu avem un asemenea lobby si nu exista o asemenea atitudine a companiei. Nu avem legaturi cu niciunul din oamenii din politica de azi sau din anii trecuti.

    Citeste si:

      Preconizam o crestere a importurilor in Romania ca sa evitam orice fel de disputa.

      Wall-Street.ro: In legatura cu legislatia Codului Silvic: inainte de a fi promulgata legea care impunea limitarea la 30% din piata unui anume sortiment de lemn, aveati de gand sa va mariti cota de piata. In pozitia oficiala a companiei, spuneati ca va conformati. Ce inseamna asta?

      Dan Banacu: Preconizam o crestere a importurilor in Romania ca sa evitam orice fel de disputa, avand in vedere ca legislatia limiteaza accesul la o resursa in anumite conditii, daca atingem sau ne apropriem de un anumit prag. Aparitia fabricii de la Reci nu trebuie sa fie inteleasa ca o noua presiune, ci ca o dezvoltare industriala, in conditiile legii.

      Wall-Street.ro: Ce campanii de responsabilitate sociala derulati? Veti demara un program de impaduriri, mai ales in lumina acuzatiilor de defrisari masive?

      Dan Banacu: Holzindustrie Schweighofer s-a implicat in multe proiecte sociale, a participat la modernizari ale unor spitale, scoli, camine de batrani si a construit case pentru nevoiasi. A participat si in anumite zone la actiuni de impadurire. Avem in vedere si o asemenea actiune, pe care sa o putem gestiona intr-un mod responsabil pentru ca in momentul acesta nu este foarte usor sa impaduresti un teren care nu iti apartine.

      Suntem primii defavorizati de faptul ca exista taieri ilegale. Noi nu putem sa incurajam un asemenea fenomen, in schimb, putem sa punem la dispozitia autoritatilor, cat si altor parti interesate modul nostru de operare si datele pe care le avem, solutiile pe care ni le propunem astfel incat pe tot lantul achizitionarii lemnului sa asiguram transparenta si obiectivitate si legalitate.

      Wall-Street.ro: Cum faceti acest lucru?

      Dan Banacu: Fiecare metru cub de lemn care intra in fabricile noastre este inregistrat, fotografiat, sortat in functie de calitate, iar imaginile sunt pastrate mai multe luni. De asemenea, el intra cu documente: stim cat lemn a intrat in fiecare zi, cat a fost procesat si pastram aceste rapoarte de randament pe perioade lungi de timp.

      Avem un set de reguli si de verificari al intregului lant de aprovizionare: este asigurarea noastra ca facem tot ceea ce este posibil sa ne convingem ca originea lemnului este cea scrisa pe documnente. In plus, avem nevoie de ajutorul autoritatilor, ele pot sa confirme ca acest proces este corect.

      O buna parte din bustenii care ajung in fabricile Holzindustrie Schweighofer nu sunt marcati.

      Wall-Street.ro: In fabricile Holzindustrie Schweighofer intra busteni nemarcati?

      Dan Banacu: Marcarea bustenilor se face, conform legii, daca busteanul are, la capatul mic, un diametru de peste 20 de cm. O buna parte din lemnul care ajunge in fabricile Holzindustrie Schweighofer nu intruneste aceste conditii, deci nu exista obligatia legala de a le marca.

      Wall-Street.ro: Si nu credeti ca se poate frauda prin aceste transporturi cu busteni nemarcati?

      Dan Banacu: Aceasta este legea. Specialistii au spus ca acestea sunt conditiile in care se marcheaza bustenii. Noi respectam legea pe care o avem in fata si putem sa excedam aceasta lege si o facem, urmarind nu doar marcajul, cat si documetele. Verificam si furnizorul daca are capacitatea de a exploata si de unde o face. Noi putem sa spunem, de exemplu, peste sase luni, ce a livrat camionul X, cati busteni a avut sau care a fost curbura unui bustean.

      Wall-Street.ro: Cineva ar spune ca este poate o portita in lege, o scapare...

      Dan Banacu: Nu, este prevederea legala care este aplicabila in acest moment. Mai mult decat atat, toate aceste marcaje sunt utile doar pe durata transporturilor, sunt utile doar celor care vor sa controleze. Nu au fost situatii in care lemnul a fost oprit si s-a constatat ca este ilegal. In fabricile Schweighofer nu ajung asemenea lucruri. Daca un transport este neconform si consideram ca nu poate sa intre in fabrica din diverse motive, putem sa anuntam autoritatile si am facut acest lucru.

      Nu poti sa pui in functiune o asemenea investitie, 800 de milioane de euro, ceea ce este colosal pentru o tara ca Romania, daca nu ai la baza niste reguli simple, clare si legale. Nici un investitor care pune la bataie atat de multi bani nu-si propune sa faca ceva la marginea legii, daramite ilegal. E un risc pe care nu si-l poate asuma.

      Poate Holzindustrie Schweighofer a devenit prea performanta.

      Wall-Street.ro: In afara de Schweighofer, mai este vreo companie din cele peste 5.000 existente pe piata romaneasca acuzata de defrisari ilegale?

      Dan Banacu: Nu, nu este, doar Schweighofer este acuzata. Nu vreau sa trag niciun fel de concluzie, dar se prezinta cifre ireale. In raportul prezentat de EIA, se spune ca 50% din lemnul din Romania din ultimii 10 ani este ilegal. Ceea ce inseamna ca jumatate din cantitatea de foioase, din care se fac piese de mobilier, adica 30% din volumul total de lemn din padurile din Romania, este de provenienta ilegala. Adica jumatate din produsele de mobila exportate de Romania sunt fabricate din lemn defrisat ilegal. Asta inseamna ca Romania nu mai poate sa vanda nimic, nicaieri, ca ONG-urile au ajuns la concluzia ca jumatate din lemnul romanesc este ilegal? Cu alte cuvinte, 50% din organele de control din Romania nu si-au facut datoria. Timp de zece ani. Chiar suntem o tara in care nimic nu functioneaza?

      Wall-Street.ro: De ce credeti ca va acuza aceste ONG-uri? Credeti ca se vrea sa iesiti de pe piata din Romania?

      Dan Banacu: Este o singura campanie de denigrarea a companiei care a inceput la inceputul anului. Materialul video a fost difuzat dupa cateva luni, dupa ce s-au taiat parti semnificative din el. As vrea sa stiu ce se doreste de la tara noastra, sa iesim noi sau altii sau daca se doreste cumva blocarea intregii industrii de lemn. Poate am devenit prea performanti.

      Holzindustrie Schweighofer a fost acuzata, inca din 2005, de diverse institutii si ONG-uri ca primeste cantitati masive de lemn cu provenienta ilegala. Raportul prezentat de EIA, „Jefuirea ultimei paduri”, a fost documentat timp de doi ani si sustine ca 50% din lemnul exploatat in Romania provine din surse ilegale, iar Holzindustrie, prin companiile sale furnizoare, beneficiaza de defrisarile ilegale.

      Fabricile Holzindustrie Schweighofer au fost amendate cu 3 milioane de lei in zece ani pentru nereguli descoperite in urma controalelor autoritatilor, prin acestea numarandu-se neoperarea de date in sistemul IT de urmarire a lemnului si neconcordante de volume de materiale lemnoase.

      Sursa foto: Rob Hainer, Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Andra Imbrea
      Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri