Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer, unde Ministerul Mediului a declansat un control, sustin ca fabricile pe care compania le detine nu prelucreaza lemn care nu este insotit de documente de provenienta legala si apreciaza initiativa autoritatilor de a face ”supra-controale”.

Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer au declarat, joi, corespondentului Mediafax, referitor la controlul dispus de Ministerul Mediului la companie, ca autoritatile competente verifica in mod regulat fabricile unitatii. “Autoritatile competente verifica fabricile noastre in mod regulat. Apreciem in mod special initiativa autoritatilor de a face supra-controale in acest moment”, precizeaza compania.

Firma austriaca spera ca rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” facute de mai multe organizatii neguvernamentale la adresa companiei. “Asteptam rezultate care sa combata acuzatiile nedrepte facute la adresa Holzindustrie Schweighofer initiate de o serie de ONG-uri”, mai arata sursa citata.

Totodata, compania sustine ca fabricile sale ”functioneaza la cele mai inalte standarde tehnice si au sarcina sa respecte toate obligatiile legale”. ”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucreaza lemn care nu este insotit de documentele care atesta provenienta legala si dupa caz, originea”, subliniaza reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Ministerul Mediului a declansat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achizitionarii de catre companie a materialului lemnos taiat din paduri, a declarat, joi, la Galati, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort Gratiela Gavrilescu.

Ministrul Gratiela Gavrilescu a spus ca Directia Generala de Control a Ministerului Mediului a declansat, din ordinul sau personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmareste legalitatea achizitionarii de catre aceasta societate de material lemnos taiat din paduri, iar Garda de Mediu, pe de alta parte, a inceput sa faca saptamana aceasta un control al calitatii aerului la o fabrica de la Radauti, care produce PAL folosind formaldehida.

In acest context, Gavrilescu a afirmat ca a luat act de actiunile de protest programate pentru sfarsitul acestei saptamani fata de taierile ilegale de arbori si a spus ca si-ar dori ca toti romanii sa se opuna acestui fenomen.

"Am luat act. Este un lucru normal, asa cum si eu sunt impotriva taierilor ilegale, mi-as dori ca toti romanii sa fie impotriva taierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste miscari care vor avea loc sambata, pe fond de sustinerea Codului Silvic, si impotriva monopolului, pentru ca aici ajungem, si a taierilor ilegale si impotriva monopolului. Codul Silvic reglementeaza, aduce un aport benefic pentru intreprinderile mici si mijlocii si nu mai lasa la mana unei singure societati si unui singur om monopolul astfel incat sa nu mai poata nimeni sa se dezvolte. Luand act de filmul care a circulat in presa, pentru mine a fost stupefiant sa vad ca exista, si la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretentii, sa se intample asa ceva. De aceea, am dispus sa fie facut controlul, faceam chiar de luni, daca ne puneam echipele in miscare. A inceput deja, eu chiar spun ca lucrurile trebuie sa decurga normal, sa nu mai avem taieri ilegale. Si daca lumea a considerat ca este normal sa faca acest protest spun ca nu e nici neconstitutional, nici ilegal, ci un mod de a-si manifesta interesul pentru propria tara. Taierea ilegala este o problema de tara", a afirmat Gavrilescu.

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, membru al Comisiei de mediu, a solicitat, in 30 aprilie, ministrului Mediului sa dispuna un control de fond la Holzindustrie Schweighofer si sa stabileasca daca exista masa lemnoasa provenita din taieri ilegale, sustinand ca are sesizari in acest sens de la oameni.

"Am suspiciuni rezonabile ca la aceasta firma s-au achizitionat cantitati de lemn provenit din taieri ilegale. Am vazut atat filmarile facute de o organizatie de protectia mediului din care reiese ca o astfel de practica e acceptata la Holzindustrie Schweighofer, dar am si sesizari pe aceasta tema de la oameni din zona de munte a judetului Suceava", spunea Bereanu. El sustinea ca ar trebui ca, in acest caz, Corpul de Control al Ministerului Mediului sa evalueze toata masa lemnoasa aflata in depozitele Holzindustrie Schweighofer.

Senatorul PSD amintea si ca Senatul a respins, la inceputul acelei saptamani, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, care prevede, intre altele, eliminarea posibilitatii ca o firma sau un grup de firme sa detina monopolul exploatarii si procesarii masei lemnoase din Romania.

"Acest Cod Silvic a fost dezbatut foarte serios, timp de peste un an, cu toti factorii implicati in acest domeniu, de la proprietari de padure, la Romsilva, Guvern, persoane fizice si organizatii neguvernamentale si s-a ajuns la o forma acceptata de majoritatea romanilor care isi doresc ca padurile lor sa nu mai fie taiate abuziv si ilegal. Nu stiu ce resorturi l-au impins pe presedinte sa ceara reexaminarea legii, dar cred ca actuala forma va fi mentinuta si de Camera Deputatilor, urmand ca apoi sa fie promulgata", spunea Bereanu.

Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) sustinea, intr-un comunicat de presa, ca a dat publicitatii filmari care prezinta conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania acceptand cu buna stiinta si recompensand lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie.

In replica, intr-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer anunta ca va initia o ancheta interna pentru a verifica procesul de achizitionare a lemnului si sustine ca indeplineste toate cerintele legale impuse de statul roman.

Foto: Shutterstock / Woodpile

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri