"Pana la pronuntarea unei hotarari definitive, de catre instanta de judecata, compania beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si va actiona in vederea demonstrarii nevinovatiei sale. Pe tot parcursul urmaririi penale compania a colaborat cu organele de urmarire penala, oferind toate informatiile si documentele necesare. Compania va solicita in continuare si va depune toate eforturile in vederea identificarii persoanei care a deschis ventilul sondei", spun reprezentantii companiei.

Compania a fost trimisa in judecata pentru ucidere din culpa, in cazul baiatului in varsta de 9 ani care a murit intoxicat cu gaze dintr-o coloana a sondei Aricestii Rahtivani, judetul Prahova, intrucat zona nu ar fi fost imprejmuita si semnalizata pentru a atentiona asupra pericolului.
Incidentul a avut loc in februarie 2014, iar ancheta a fost facuta de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care la finalul cercetarilor au trimis dosarul in care OMV Petrom este acuzata de ucidere din culpa la Judecatoria Ploiesti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, cadavru baiatului, in varsta de noua ani, a fost gasit in 27 februarie 2014, la aproximativ 17 centimetri de capatul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extractie a titeiului apartinand societatii OMV Petrom, situata la aproximativ 100 de metri de ultima casa a satului Aricestii Rahtivani.

Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca moartea copilului a fost violenta si s-a datorat insuficientei respiratorii acute, dupa intoxicatia accidentala cu gaze de sonda rezultate in atmosfera prin derivatia din coloana de exploatare a sondei.

Citeste si:

Anchetatorii au stabilit ca inhalarea de catre copil a gazelor de sonda a fost posibila intrucat locul in care se aflau ventilul si capatul derivatiei din coloana de exploatare a sondei nu era imprejmuit si nici semnalizat corespunzator, asa cum societatea ar fi trebuit sa procedeze.

"Astfel, inculpata SC OMV Petrom SA, prin nerespectarea dispozitiilor legale si a normelor si masurilor generale de comportament uman adecvate activitatii desfasurate, respectiv prin neimprajmuirea cu gard a beciului sondei mai sus mentionate, a permis deschiderea ventilului de la derivatia din coloana de exploatare a sondei (de catre o persoana ramasa neidentificata), facand posibila patrunderea minorului in perimetrul ce ar fi trebuit sa fie complet inchis si incuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalarii de catre aceasta a gazelor eliminate in atmosfera", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Procurorii sustin ca nerespectarea de catre OMV Petrom a normelor si masurilor care recomandau instalarea unor bariere de protectie acolo unde amplasamentele nesupravegheate se afla aproape de o asezare umana au dus la decesul copilului.

Baiatul a fost dat disparut in 27 februarie 2014 si gasit cateva ore mai tarziu, in apropierea sondei.
Primarul comunei Aricestii Rahtivani, Alexandru Cristea, declara atunci ca baiatul a fost gasit mort langa putul de extractie, de catre membrii echipei care monitorizeaza activitatea la sonda situata pe un teren intravilan al comunei, la aproximativ 10-12 metri de o sosea circulata.