Adunarea Creditorilor RAAN a solicitat declansarea procedurii falimentului Regiei, in conditiile in care compania nu mai produce nimic care sa poata fi valorificat, scrie Mediafax.

Potrivit administratorului special al RAAN, Ion Sarbulescu, in aceste conditii, prelungirea procedurii de insolventa nu poate rezolva problema financiara a companiei, ci mai degraba o adanceste.

”RAAN era in reorganizare judiciara, in insolventa, dar din insolventa nu poate iesi nicio unitate in conditiile in care nu produce nimic. La Combinatul Chimic, productia de apa grea a fost oprita, implicit productia de energie termica si energie electrica la Termocentrala. Termocentrala functioneaza in aceasta perioada cu un contract de asociere cu primaria. De fapt, este un «imprumut» de salariati si de capacitati din termocentrala ca sa putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din aceasta iarna”, a declarat, vineri, Ion Sirbulescu.

In prezent, pe platforma Romag Prod a RAAN, unde productia de apa grea a fost oprita in vara anului 2015, lucreaza doar 150 de salariati care asigura mentenanta apei grele stocate aici. Alti 500 de muncitori au ramas pe platforma Romag Termo, unde functioneaza doua cazane prin care se furnizeaza agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, angajatii fiind platiti din incasarile Serviciului de Termoficare al primariei pentru apa calda si caldura furnizata populatiei.

Citeste si:

Conform planului de disponibilizare aprobat pentru angajatii RAAN, dupa ce in octombrie 2015 au fost disponibilizati 1.525 de angajati, in luna august ar urma sa fie trimisi in somaj alti 500 de salariati de la Romag Termo.

Administratorul special al RAAN a aratat insa ca acestia ar putea fi disponibilizati mult mai devreme, in 31 martie, intrucat compania nu mai are bani pentru plata salariilor.

”N-ar trebui sa ne sperie falimentul. Cred ca este mai corect un faliment decat o perioada prelungita de insolventa. Falimentul inseamna valorificarea activelor de pe platforma. Activele nu vor mai fi ale statului. In functie de datorii, aceste active vor fi scoase la vanzare, dar cu un comportament rational al lichidatorului care va fi la momentul respectiv, cred ca aceasta platforma poate fi mobilata cu diverse activitati. Eu imi doresc ca aceasta platforma industriala sa creeze locuri de munca in perioada urmatoare pentru cetatenii Severinului”, a mai spus administratorul special al RAAN.

El a adaugat ca la momentul intrarii in insolventa RAAN avea datorii de 1,2 miliarde de lei. RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al companiei la momentul declansarii procedurii de insolventa aflandu-se peste 300 de societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu Regia.