Nuclearelectrica, administratorul celor doua reactoare nucleare ale centralei din Cernavoda si-a planificat pentru anul 2016 o investitie puternica , de circa 56 milioane de euro. Din aceasta suma producatorul de energie doreste ca 80% sa fie investiti in centrala nucleara, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, conform News.ro.

Planurile companiei de investitii pentru 2013-2017 vizeaza in special:

- mentinerea si imbunatatirea constanta a nivelului de securitate nucleara
- extinderea sistemului de protectie fizica, Depozitul Intermediar de Combustibil Ars.

"In medie, pe an, valoarea acestor proiecte de investitii este de 250 milioane lei. Anual, peste 80% din investitii sunt realizate la CNE Cernavoda”, a spus Daniela Lulache.

Depozitul Intermediar de Combustibil Ars (DICA) se afla pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavoda, la aproximativ 700 de metri distanta de Reactorul 1. Transportul se realizeaza pe un drum intern, care permite mentinerea unui sistem de protectie fizica integrat.

"Depozitul se realizeaza etapizat, in conformitate cu Strategia pe termen lung de dezvoltare a DICA. Pana in prezent sunt realizate sapte module de tip MACSTOR 200, cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul", a precizat directorul general al Nuclearelectrica.

In total, depozitul va include 27 de module de depozitare, din care primele noua sunt module MACSTOR 200, iar restul de tip MACSTOR 400, cu o capacitate dubla.

Strategia de dezvoltare a DICA prevede trecerea la modulele MACSTOR 400, care vor asigura stocarea timp de 50 de ani a combustibilului ars rezultat. Investitia este una pe termen lung si se va finaliza in jurul anilor 2040, ritmul de investitie fiind de un modul pe an, potrivit reprezentantilor Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica asigura aproximativ 20% din productia de electricitate a Romaniei, prin cele doua reactoare ale centralei de la Cernavoda. Anul trecut, compania a realizat un profit net de 149,8 milioane lei (33,6 milioane euro), in crestere cu 13% fata de nivelul din 2014.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Industria nucleara e sigura, dupa investitii in teste de stres