Industria de retail din Romania are nevoie de modificarea legii soldului si de aparitia unei legi a outlet-urilor, spune Victor Tighinean, managerul Ecco Shoes pe Romania, Ungaria, Slovenia, Croatia si Serbia, care este de parere ca legislatia romaneasca este ambigua si diferita de ceea ce ar trebui sa fie pentru a crea un cadru favorabil derularii afacerilor.

Potrivit managerului Ecco Shoes, RoRetail – Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania - a facut demersurile necesare pentru a schimba aceasta lege a soldurilor, insa fara rezultat. „Din pacate, legiuitorii nostri nu prea au timp de probleme atat de minore, dar care sunt erori care ne incurca sa le oferim clientilor conditii avantajoase”, spune Tighinean.

Legislatia din prezent obliga comerciantii sa afiseze, pe langa pretul redus, ultimul pret de la care s-a facut discount-ul. Astfel, daca o pereche de pantofi costa initial 1.000 de lei si sunt redusi la 700 lei si in final la 500 lei, comerciantii vor afisa ultima reducere: de la 700 la 500 lei. „Evident ca pentru client conteaza ca pretul initial a fost de 1.000 lei, el arata valoarea produsului, calculata de producator sau comerciant”, explica Tighinean.

Tighinean: Mi-as dori sa nu existe concurenta neloiala, reduceri de TVA sau afaceri la negru, pentru ca incurca retailul romanesc

De altfel, multi comercianti prefera sa afiseze tot valul de reduceri si sa fie penalizati pentru ca nu respecta prevederile legislative, spune Tighinean, facand deosebirea intre acestia si cei care aleg sa majoreze pretul inainte de reducerea finala. „Acest lucru este ilegal si ar trebui eradicat prin toate metodele. Eu am incercat sa arat toata aceasta cascada de reduceri si am fost amendat”, adauga Tighinean.

De asemenea, seful Ecco Shoes Romania considera ca outlet-urile necesita o lege separata, care sa delimiteze aceste afaceri de cele traditionale, precum exista in comunitatea europeana: „Faptul ca nu exista o asemenea lege ne incurca sa ne desfasuram activitatea legal, adeseori apar probleme de interpretari din partea organelor de control”, explica Tighinean.

Pe langa reglementarea retailului, Victor Tighinean considera ca eradicarea coruptiei, imbunatatirea infrastructurii si crearea conditiilor pentru business sunt necesare pentru ca Romania sa treaca printr-o reforma reala, dar ca tara noastra este pe drumul cel bun.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri