11 Aprilie 2016

Consiliul Concurentei suspecteaza Portul Constanta de abuz de pozitie dominanta



Consiliul Concurentei a inceput o investigatie impotriva Companiei Nationale care administreaza Portul Constanta (CNAPMC), suspectata de abuz de pozitie dominanta. Investigatia a fost declansata in urma unei plangeri depuse in luna decembrie a anului trecut de Organizatia Patronala Operatorul Portuar.

„Investigatia vizeaza mai multe fapte ce pot constitui abateri de la reglementarile din domeniul concurentei”, a comunicat Consiliul Concurentei la solicitarea WALL-STREET.RO.

CNAPMC „este posibil” sa fi conditionat accesul la infrastructura de transport naval a altor companii de acceptarea de catre acestea a unor termeni comerciali de natura a crea posibile disfunctionalitati pe piata.

Mai exact, CNAPMC ar fi impus companiilor tarife/chirii de utilizare a domeniului public portuar „posibil inacceptabile”, fara sa ofere o fundamentare justificata de considerente economice.

Totodata, ar fi impus o clauza de trafic anual, „posibil inacceptabila”.

„La acestea se adauga conditionarea eliberarii documentelor necesare desfasurarii activitatii economice in perimetrele portuare de acceptarea incheierii contractelor de inchiriere in conditiile de mai sus”, potrivit unui comunicat al Organizatiei Patronale Operatorul Portuar.

Pe langa asta, CNAPMC nu si-ar fi indeplinit obligatiile de asigurare a caracteristicilor tehnice minime ale elementelor de infrastructura. Adica, nu a facut lucrarile de dragaj de intretinere si ar fi cerut altor operatori sa le efectueze, pe cheltuiala acestora.

„In plus, CNAPMC a emis un document de natura strategica (master plan) cu impact direct asupra activitatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in porturile aflate sub administrarea sa, fara consultarea acestora”, se mai arata in comunicat.

Prin portul Constanta trec anual aproape 4.800 de nave de toate tipurile. In 2014, CNAPMC a inregistrat venituri totale in valoare de 305,1 milioane de lei (68,6 milioane de euro).

Peste 42% din venituri (128,3 milioane de lei) au fost asigurate de serviciile navale, iar din inchirieri compania a incasat 84,3 milioane de lei (aproape 28% din total).

Organizatia Patronala Operatorul Portuar din Constanta reuneste 37 de companii care isi desfasoara activitatea pe domeniul portuar. Aceste companii au impreuna peste 6.000 salariati, echivalentul a 60% din numarul total de persoane angajate pe domeniul portuar.

Companiile membre ale Organizatiei Patronale, prin activitatea desfasurata, contribuie cu peste 85% la veniturile CNAPM.



Citeste si