Industria de inghetata din Romania era estimata anul trecut la 150 milioane de euro. “Ne asteptam ca prin aceasta preluare sa crestem si consumul din zona rurala si sa vedem o schimbare a perceptiei consumatorilor din zona urbana fata de produse de o calitate mai buna, astfel incat piata sa creasca pana la 10% in urmatorii 5 ani”, a declarat pentru wall-street.ro Normunds Stanevics, presedinte al board-ului Food Union.

Un pas in strategia pe termen mediu a companiei letone este dezvoltarea afacerii Alpin 57Lux in comertul modern si cresterea portofoliului de produse. In prezent, brandul Alpin include peste 100 sortimente de inghetata sub diferite marci.

Romanii mananca de trei ori mai putina inghetata decat ceilalti europeni

“Consumul de inghetata in Romania este de doar 2 litri per capita pe an, de trei ori mai mic decat media europeana. Vanzarile de inghetata in afacerile Food Union reprezinta 30-50% din totalul business-ului, restul fiind sustinut de lactate. In Norvegia si Romania suntem in top 3 jucatori pe piata inghetatei, in timp ce in statele baltice (Letonia, Lituania si Estonia) si Danemarca suntem lideri”, a mai precizat Stanevics.

O afacere cu inghetata pornita "de la firul ierbii"

Omul de afaceri Ioan Istrate (foto) a lansat Alpin 57Lux in urma cu 22 de ani. Compania are o fabrica in Sebes, judetul Alba, si dispune de propria retea de logistica cu un parc de peste 250 masini si distributie la nivel national.

Alpin 57Lux

Citeste si:

”In 1994 am pornit <<de la firul ierbi>> avand ca <<investitie>> strict increderea si suportul familiei. In prezent, producem peste 80 tone inghetata zilnic, detinem o sectie de patiserie sub brandul Romcherie, precum si legumele congelate Maestro Alpin. Performanta realizata de echipa formata din peste 450 angajati Alpin57Lux a atras atentia acestui investitor strategic, care are un proiect de dezvoltare care coincide cu planurile noastre. Voi ramane in continuare la conducerea companiei, insa urmatorii ani vor reprezenta un avant si mai puternic decat am fi reusit pe cont propriu”, a declarat Ioan Istrate, director general si actionar Alpin57Lux.

Acesta nu a precizat valoarea tranzactiei si pachetul de actiuni achizitionat de grupul leton.

In prezent, cel mai mare jucator din industria locala a inghetatei este Betty Ice, afacere fondata si detinuta de omul de afaceri sucevean Vasile Armenean. Acesta concureaza pe o piata in care activeaza si nume internationale precum Nestle sau Unilever.

Sursa foto: MediafaxFoto