Compania de stat Hidroelectrica acopera, la ora transmiterii acestei stiri, aproape jumatate din productia de energie la nivel national. Potrivit lui Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al producatorului de electricitate, acesta este un record pentru intervalul orar 11-12.

“Toate unitatile noastre sunt la dispozitia Dispecerului Energetic National. Probabil ca este un record pentru Hidroelectrica pentru acest interval orar”, a declarat Borza pentru WALL-STREET.RO.

Conform informatiilor publicate in timp real de Transelectrica, operatorul sistemului energetic din Romania, Hidroelectrica producea 49,7% din energia la nivel national, avand in functiune peste 3.800 MW.

Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nucleare din Romania, avea o pondere de aproape 18% din productie, in timp ce termocentralele pe carbune livrau circa 15%.

Producatorii de energie eoliana, fotovoltaica si biomasa cumulau 6%, cu 470 MW in functiune. Capacitatile de generare a energiei din surse regenerabile cumuleaza 5.000 MW, aproape un sfert din totalul unitatilor de producrere a electricitatii din tara.

Citeste si:
Seful Transelectrica, demis din cauza falsificari diplomei de licenta
Seful Transelectrica a fost...

Electricitatea produsa in Romania vine, in principal, de la trei companii, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexul Energetic Oltenia, toate controlate de stat, prin Ministerul Energiei. Anul trecut, cei trei producatori au asigurat aproape 69% din total.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie, avand anul trecut o pondere de 27,11% din total, in scadere de la 31,27% in 2014.

Al doilea cel mai mare producator de energie este Complexul Energetic Oltenia, care a asigurat anul trecut 23,35% din electricitatea Romaniei. In 2014, compania a asigurat aproape 21%.

Pe locul al treilea in aceasta ierarhie se situeaza Nuclearelectrica. Compania produce in fiecare an o cantitate mai mult sau mai putin egala de energie, avand in vedere ca isi foloseste cele doua reactoare nucleare de la centrala din Cernavoda la capacitate maxima.

Citeste si:
Pret record la energia electrica. Motivele cresterii sunt neclare
Pret record la energia...

Astfel, anul trecut, Nuclearelectrica a produs 18,27% din energia electrica a Romaniei, in usoara scadere fata de nivelul de 18,57% in 2014.

La nivel national, electricitatea livrata in retele a fost de 58,5 TWh, in crestere cu 1% fata de 57,8 TWh in 2014, potrivit ANRE.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Pretul energiei electrice a atins din nou maximul istoric