Electricitatea produsa in Romania vine, in principal, de la trei companii. Acestea sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexul Energetic Oltenia, toate controlate de stat, prin Ministerul Energiei. Anul trecut, cei trei producatori au asigurat aproape 69% din total, reiese din datele publicate de Autoritatea Nationala Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie, avand anul trecut o pondere de 27,11% din total, in scadere de la 31,27% in 2014.

Al doilea cel mai mare producator de energie este Complexul Energetic Oltenia, care a asigurat anul trecut 23,35% din electricitatea Romaniei. In 2014, compania a asigurat aproape 21%.

Pe locul al treilea in aceasta ierarhie se situeaza Nuclearelectrica. Compania produce in fiecare an o cantitate mai mult sau mai putin egala de energie, avand in vedere ca isi foloseste cele doua reactoare nucleare de la centrala din Cernavoda la capacitate maxima.

Astfel, anul trecut, Nuclearelectrica a produs 18,27% din energia electrica a Romaniei, in usoara scadere fata de nivelul de 18,57% in 2014.

La nivel national, electricitatea livrata in retele a fost de 58,5 TWh, in crestere cu 1% fata de 57,8 TWh in 2014, potrivit ANRE.

Cum are grija statul de companiile care produc cea mai multa energie?

Autoritatile de la Bucuresti folosesc sintagme precum “securitate energetica” sau ”independenta energetica” si vad Romania ca o forta regionala in acest domeniu. Totusi, din cei trei mari producatori unul este in insolventa, iar altul pare sa aiba acelasi destin. Cum isi protejeaza statul aceste companii, vitale pentru sectorul energetic si care angajeaza impreuna circa 20.000 de oameni?

Hidroelectrica, aflata in portofoliul Ministetului Energiei, este aproape de ispasirea celei de a doua perioade de insolventa. Cu “grija”statului”, compania a pierdut, in perioada 2006-2012, suma de 1,1 miliarde de euro, conform adminstratorului judiciar al companiei, Euro Insol.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a contractelor incheiate de companie cu diversi comercianti de energie, la preturi insa sub nivelul pietei. Cu statul in deplina cunostinta de cauza, fiind actionarul principal.

In cazul Nuclearelectrica, statul a reusit sa impiedice timp de zece ani constructia a doua reactoare la centrala din Cernavoda. Investitia, daca ar fi reusit, ar fi pus pe piata inca 1.400 MW de energie nucleara, dubland capacitatea centralei administrata de Nuclearelectrica.

Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2006 pana in prezent au afirmat ca acest proiect este “esential” pentru sistemul energetic romanesc si pentru securitatea energetica. Acest lucru ramane inca de vazut, avand in vedere ca in ultimii doi ani discutiile cu o companie din China, despre care se spune ca este interesata sa se alature acestei investitii, par ca treneaza.

Complexul Energetic Oltenia este in pragul colapsului. Compania functioneaza la capacitate redusa si, de la momentul infiintarii, respectiv 2012, a acumulat pierderi uriase. Nerestructurata, cu centrale vechi si poluante, compania este in situatia intrarii in insolventa, asa cum s-a intamplat deja cu compania-sora Complexul Energetic Hunedoara.

Totusi, autoritatile se incapataneaza sa sustina ca Romania are potentialul de a deveni un “hub energetic regional”.

De unde vine restul energiei electrice?

Pe langa cei trei mari producatori mentionati, mai sunt peste 100 de alte companii de electricitate, multe din sectorul energiei regenerabile, in special eoliene si fotovoltaice. Toate aceste companii livreaza restul de 30% din necesarul de energie al Romaniei.

In 2015, OMV Petrom, companie care a construit singura termocentrala din Romania din ultimii 26 de ani, a produs 5,74% din energia electrica la nivel national, fata de 3,45% in 2014.

ELCEN Bucuresti a produs 3,21%, in scadere de la 3,48% in 2014, iar Romgaz a generat 2,86%, in crestere de la nivelul de 2,49% din 2014.

Complexul Energetic Hunedoara, intrat in insolventa la inceputul anului in curs, a produs anul trecut 2,83% din necesar, fata de 4,25% in 2014.

Dintre producatorii de energie regenerabila, cel care a produs cea mai multa energie anul trecut a fost Enel Green Power, cu o cota de 2,27%, de la 1,3% in 2014.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri