Companiile cu bilanturi fiscale slabe vor fi obligate sa renunte la active si sa caute parteneri pentru a-si sustine pozitia in conditiile in care optiunile de finantare scad, in timp ce companiile ce se afla intr-o pozitie financiara de putere vor avea posibilitatea de a acumula rezerve si de obtine sinergii din fuziuni.

"Vor exista multiple oportunitati pentru potentialii cumparatori si ne asteptam sa vedem o crestere a activelor si a companiilor ce vor fi spre vanzare. In plus fata de reducerile dramatice de CAPEX si costuri, in mediul de astazi o conditie imperativa pentru supravietuire este aceea de a aduce la un optim bilantul fiscal, prin injectii de lichiditati ale actionariatului, refinantarea datoriilor si vanzarea de active", au declarat reprezentanti ai A.T. Kearney.

In 2015, activitatile de fuziuni si achizitii pe piata petrolulului si a gazelor au fost limitate la doar cateva tranzactii majore care au dominat primele pagini, cum ar fi achizitia de $81.5 de miliarde de catre Royal Dutch Shell a companiei BG Group in Aprilie 2015. Valoarea tranzactiilor din sectorul midstream a crescut cu 68%, in momentul in care Williams Companies a fost achizitionata de catre Energy Transfer Equity in Iunie 2015. Au contribuit in mare masura la aceasta crestere MLP-urile (Master limited partnerships), insumand mult peste jumatate din valoarea totala a tranzactiilor.

Schimbarile recente de pret ale petrolului au creat diferente majore intre cumparatori si vanzatori referitoare la asteptarile privind valoarea estimata, si au intarziat deciziile de fuziuni si achizitii. Companiile se axeaza pe conservarea lichiditatilor si pe reducerea de costuri, dar optiunile se epuizeaza rapid, si in momentul de fata trebuie sa deruleze analize in profunzime si sa isi schimbe strategiile in mod structural.

Acest an va fi unul de schimbare, ingrijorarile privind lichiditatile vor impulsiona activitatile de consolidare pentru cei cu costuri ridicate si datorii, se specifica in raport. Operatorii cu datorii mari, in special cei care se bazeaza pe imprumuturi din rezerve, ar putea experimenta reducerea finantarii si a facilitatilor de creditare, declansand actiuni de eliminare a activelor neperformante.

Citeste si:

Acest lucru se va traduce in oportunitati pentru cei care doresc si sunt capabili sa adopte strategii „impotriva majoritatii” si sa profite de tranzactii creativ-structurale. Tranzactiile de fuziuni si achizitii – indiferent daca este vorba despre achizitii, parteneriate sau exit-uri – vor reprezenta un mod vital de a creste valoarea, de a reduce costurile, si de naviga in noul climat, mult mai turbulent decat inainte.

„Astazi numarul cumparatorilor este limitat , dar situatia actuala reprezinta o oportunitate uriasa pentru cei cu puterea financiara necesara", au declarat reprezentati ai A.T. Kearney.

Companiile petroliere internationale se vor concentra in detrimentul mega-fuziunilor pe reducerea structurala a costurilor si gestionarea in mod selectiv a portofoliului, vor face achizitii bine gandite si vor continua derularea programelor de exit-uri in special in domeniul resurselor neconventionale. Spre exemplu BP, Chevron si Shell au anuntat vanzari de active combinate de peste $45 de miliarde, in urmatorii cativa ani.

Raportul estimeaza ca geopolitica va avea un impact major asupra activitatilor de fuziuni si achizitii, din moment ce austeritatea fiscala va limita aceste activitati in Orientul Mijlociu, iar in China activitati oportuniste de acest gen vor afecta viziunea lui Xi Jinping "O centura, un drum". In plus, 2016 va aduce o tendinta de consolidare deoarece companiile mici devin tinte sau incep sa ia in considerare optiuni de finantare creative.

Sursa foto: Robert Lucian Crusitu/Shutterstock