17 Mai 2016

Top 10: cele mai importante tranzactii din ultimul an. McDonald's, Ion Tiriac si Fondul Proprietatea sunt capetele de afis



Activitatea din piata de fuziuni si achizitii a urcat in ultimele 12 luni, in Romania fiind realizata luna trecuta si cea mai mare tranzactie din Europa Centrala si de Est. Fondul Proprietatea, omul de afaceri Ion Tiriac, McDonald’s Romania si eMag sunt cateva dintre cele mai importante nume implicate in tranzactiile majore ale ultimului an.

Exit-ul Fondul Proprietatea de la Romgaz - cea mai mare tranzactie din ECE in 2016

Data: Aprilie 2016

Valoare: 541 mil. lei

Fondul Proprietatea (FP) a vandut in aceasta primavara toate actiunile pe care le mai detinea la Romgaz, incasarile brute ajungand la 541 mil. lei (137,1 mil. dolari / 120 mil. euro). Conform oficialilor Franklin Templeton, deal-ul a fost cel mai mare realizat in Europa Centrala si de Est (ECE) anul acesta.

Exit-ul Fondul Proprietatea de la Romgaz s-a realizat prin intermediul unei oferte de plasament privat accelerat adresata exclusiv investitorilor institutionali.

Tranzactia s-a realizat la un pret de 24 lei / 6,09 dolari (in cazul vanzarilor facute pe Bursa din Londra, prin intermediul certificatelor de depozit avand ca suport actiuni – GDR). Pretul a fost cu 8,5% mai mic decat cel inregistrat de actiunile Romgaz pe Bursa de Valori Bucuresti inainte de anuntul privind demararea ofertei.

Foto: Compania / Greg Konieczny (managerul FP)


Operatiunile McDonald's Romania, preluate de Premier Capital

Data: Ianuarie 2016

Valoare: 65 mil. dolari

Compania malteza Premier Capital va plati 65,33 milioane de dolari pentru preluarea operatiunilor locale ale grupului american McDonald’s, tranzactie care include toate cele 67 de restaurante McDonald’s din Romania, cele 19 cafenele McCafe si franciza locala a McDonald’s.

Daniel Boaje, directorul general al McDonald's Romania va fi prezent joi la conferinta WALL-STREET.RO M&A Outlook. Pentru a-i adresa intrebari va puteti inscrie gratuit aici.

"Suma care trebuie platita in cadrul tranzactiei se ridica la un total de 65,3 milioane de dolari, platibila in cea mai mare parte la punerea in aplicare a acordului de achizitie de actiuni, urmand ca restul sumei sa fie platita partial in termen de doua luni, iar ultima parte nu mai tarziu de 22 ianuarie 2017, conform termenilor acordului", se arata intr-un comunicat al Premier Capital.

Foto: Shutterstock / Sorbis


Cea mai mare tranzactie din 2015: Tiriac si-a vandut actiunile UniCredit

Data: Iunie 2015

Valoare: 771 mil. dolari (estimare EY facuta pe baza unor surse specializate din piata)

Omul de afaceri Ion Tiriac a vandut in iunie 2015 participatia de 45% din titlurile UniCredit Tiriac Bank catre grupul italian UniCredit, actionar majoritar al bancii. UniCredit Bank Austria AG si-a majorat astfel capitalul detinut in cadrul UniCredit Tiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%.

Desi valoarea oficiala nu a fost anuntata, cel mai probabil aceasta a fost cea mai mare tranzactie realizata anul trecut in Romania si una dintre cele mai mari deal-uri din sistemul bancar romanesc dupa criza.


eMag cumpara PC Garage

Data: Aprilie 2016

Valoare: N/A

PC Garage, magazin specializat in produse IT si electronice, a fost achizitionat in aprilie de eMAG, retailer detinut de grupul Naspers.

PC Garage va fi condus in continuare de Traian Cristea in calitate de director general. Brandul, echipa, comunitatea si platforma PC Garage vor fi pastrate si dezvoltate. Tranzactia se va finaliza dupa primirea avizului de la Consiliul Concurentei.

Magazinul PC Garage a atins in 2015 o cifra de afaceri de 165 de milioane de lei, in crestere cu aproximativ 30% comparativ cu anul precedent.


Noriel, cel mai mare retailer de jucarii, cumparat de Enterprise Investors

Data: Aprilie 2016

Valoare: N/A

Polish Enterprise Fund VII, un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a semnat in aprilie un acord de cumparare a 100% din actiunile Noriel Group, cel mai mare retailer de jocuri si jucarii din Romania.

Vanzatorii sunt familia Constantinescu, antreprenorii fondatori ai Noriel, si Balkan Accession Fund, un fond de private equity administrat de Axxess Capital.

Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita. Conform acordului, Enterprise va furniza si fonduri aditionale de 2 milioane euro pentru sprijinirea dezvoltarii retelei.

Cu o retea de 47 magazine in 27 orase, Noriel este liderul pietei de retail de jucarii din Romania. Compania a fost fondata in 1995 de familia Constantinescu ca importator si distribuitor de jucarii si de jocuri.

Foto: Shutterstock


Medlife cumpara pachetul majoritar de la Dent Estet

Data: Aprilie 2016

Valoare: N/A

MedLife, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata serviciilor medicale private, a cumparat anul acesta pachetul majoritar al Dent Estet, companie activa in industria serviciilor stomatologice

Dent Estet detine sapte clinici in Bucuresti si in tara, inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 5,5 milioane de euro.

Tranzactia este in curs de avizare de Consiliul Concurentei.

Achizitia Dent Estet reprezinta cea de-a 10 tranzactie derulata de grupul MedLife. Compania are circa 28 mil. euro disponibili pentru noi achizitii.


Irlandezii de la CRH preiau Lafarge Romania

Data: august 2015

Valoare: 439 mil. dolari (estimare EY facuta pe baza unor surse specializate din piata)

Producatorul irlandez de ciment CRH a finalizat in august 2015 achizitia Lafarge Romania, tranzactia facand parte dintr-un acord global de achizitie a unor active Lafarge si Holcim, pentru suma totala de 6,5 miliarde de euro.

La nivel global, tranzactia va dubla capacitatea de productie de ciment a CRH si va extinde portofoliile sale de agregate si de betoane premixate. Prin urmare, CRH va fi al treilea cel mai mare jucator global pe piata materialelor de constructii si numarul doi la nivel mondial pe piata de agregate

Grupurile Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta) au fuzionat in iulie 2015, creand cel mai mare producator de ciment din lume.

Foto: Compania


Regina Maria, vanduta britanicilor de la Mid Europa Partners

Data: August 2015

Valoare: peste 100 mil. euro (estimari surse Wall-Street.ro) / 148 mil. dolari (estimare EY facuta pe baza unor surse specializate din piata)

Regina Maria, a doua cea mai mare retea privata de sanatate din piata romaneasca, a fost vanduta de fondul de investitii Advent si de fondatorul companiei, Wargha Enayati, catre Mid Europa Partners, o firma de private equity axata pe Europa Centrala si de Est si Turcia. Tranzactia este supusa aprobarii anti-trust, procedurile urmand sa dureze pana in ultimul trimestru al anului 2015.

Dupa aceasta tranzactie, Mid Europa Partners devine cel de-al treilea fond de private equity care este actionar al afacerii Regina Maria, dupa ce anterior operatorul de servicii medicale a fost detinut de Advent International, iar in perioada 2007 - 2010 printre actionari s-a numarat fondul de investitii 3i. Antreprenorul Wargha Enayati detinea, anterior tranzactiei cu Mid Europa Partners, 20% din Regina Maria.

Foto: Compania / Fady Chreih - CEO Regina Maria


NEPI bate palma cu Aberdeen pentru achizitionarea Auchan Titan

Data: august 2015

Valoare: 86 mil. euro

Dezvoltatorul imobiliare NEPI a cumparat de la Aberdeen Asset Management proiectul comercial Iris Titan, cunoscut mai ales datorita magazinului ancora Auchan Titan. Valoarea anuntata a tranzactiei a fost de 86 mil. euro.

Proiectul comercial se afla in cartierul bucurestean Titan are o suprafata de aproape 45.000 de metri patrati.

Fondul de sud-african de investitii NEPI gestioneaza in Romania, printre altele, centrele comerciale Promenada Mall, Mega Mall si Ploiesti Shopping City.

Foto: Shutterstock


Producatorul de hartie Pufina, cumparat de Abris Capital

Data: Mai 2015

Valoarea: peste 100 mil. euro (estimari piata)

Fondul de private equity Abris Capital Partners a cumparat anul trecut un pachet majoritar din grupul de companii Pehart, un business cu o cifra de afaceri de 114 mil. euro si cu un EBITDA de 14 mil. euro care activeaza in piata de hartie tissue.

Potrivit unor informatii din piata, evaluarea companiei pe baza unui multiplu de EBITDA depaseste suma de 100 milioane de euro, ceea ce face din aceasta preluare una dintre cele mai importante tranzactiirealizate in 2015 in Romania de catre un investitor de private equity.

Foto: Shutterstock / Photosync




Citeste si