Firmele romanesti sunt defavorizate in competitia directa cu firmele din Romania care au capital strain. Statul roman favorizeaza, fara sa fie o intentie in acest sens, firmele cu capital strain din Romania, care au acces la finantare mai ieftina si realizeaza mare parte din exporturile romanesti, iar situatia trebuie sa se schimbe, in sensul unui sprijin pentru ca firmele romanesti sa se dezvolte mai repede, a declarat marti vicepremierul Costin Borc, la o conferinta pe teme economice .

Inainte sa preia functiile de vicepremier si ministru al Economiei in guvernul Ciolos, Costin Borc a fost seful filialei din Romania a unei companii multinationale, grupul francez Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de ciment pe plan mondial, conform News.ro

Ministru al Economiei: Favorizam fara sa vrem capitalul strain:

"O mare parte a exporturilor romanesti sunt ale multinationalelor catre firmele-mama, trebuie sa schimbam asta. Favorizam fara sa vrem capitalul strain, pentru ca firmele straine au acces la finantare mai ieftina", a afirmat Borc.

Ultimele statistici oficiale arata ca, in primul trimestru, exporturile de marfuri romanesti au crescut cu 3,5%, pana la 13,85 miliarde euro, in timp ce importurile au urcat cu 7,1%, la 15,8 miliarde euro.

Potrivit calculelor economistilor, circa 70% din exporturile Rominiei sunt realizate de companii cu capital strain.

"Trebuie sa vedem cum putem ajuta firmele romanesti pentru a se dezvolta mai repede, ele nu au know-how-ul companiilor straine care activeaza pe piata de decenii", a comentat vicepremierul Costin Borc, fara a da detalii despre ce fel de politici are in vedere.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Romania a importat mai multa energie decat a exportat anul trecut
Setari Cookie-uri