Compania Adrem, fondata si controlata de antreprenori romani, se pregateste cu noi produse pentru momentul in care companiile energetice vor fi obligate sa faca investitii. In prezent, operatorii din sectorul energetic sunt cu investitiile la mai putin de jumatate, insa din 2017 vor trebui sa aloce bani in acest sens. Altfel, vor fi penalizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domneiul Energiei (ANRE), a declarat Corneliu Bodea, presedintele Adrem.

“Au fost ani consecutivi cu investitii reduse. Dupa 2016 se incheie perioada de reglementare. Investitiile vor creste de la anul, pentru ca acum sunt la 40%, iar ANRE ii penalizeaza pe operatorii care nu si-au facut investitiile. Ce facem noi este sa ne pregatim strategic pentru ce va veni”, a spus Bodea intr-o conferinta de presa in care a anuntat si ca va reveni la conducerea companiei dupa patru ani de absenta.

ANRE stabileste pentru diverse intervale de timp o serie de tinte legate de investitii si de performanta pentru companiile de distributie a energiei si gazelor. In aceste intervale de timp, denumite perioade de reglementare, companiile trebuie sa faca un anumit numar de investitii, pe baza carora ANRE le poate accepta majorari de preturi si tarife. In prezent, companiile de profil se afla in perioada de reglemenatare 2013-2017.

Competitia din zona energiei nu este intotdeaua “corecta”, spune seful Adrem

Pe langa lipsa investitiilor, Adrem, grup cu 1.600 de salariati, se confrunta si cu o competitie puternica din partea altor firme de profil, care “nu este tot timpul una corecta”. Din cauza investiilor putine si a competitiei pe contracte, marjele de profit ale companiilor de profil sunt extrem de mici.

De altfel, multe companii sunt pe pierdere din aceste cauze. Un alt motiv al incetinirii investitiilor in zona de energie este si legislatia achizitiilor publice.

“Licitatiile se castiga cu marje extrem de mici. Ne-am gandit sa organizam firma pe linii de business mai uniforme in interiorul lor. E un raspuns inteligent la ce se intampla in piata”, a adaugat Bodea.

Totusi, companiile cu profil energetic din grupul Adrem au reusit ca in primele cinci luni din 2016 sa semneze contracte cu o valoare cumulata de aproape 100 milioane de lei, dublu fata de perioada similara din 2015.

Mai mult, pentru acest an, companiile si-au bugetat o cifra de afaceri de 215 milioane lei (48 milioane euro), cu 40% mai mare fata de 154 milioane lei in 2015, desi profitul operational este estimat sa scada la 8%, de la 11% in anul precedent.

Adrem Link, o noua linie de business de la care seful Adrem are asteptari mari

Bodea a adaugat ca Adrem va veni pe piata cu noi servicii si produse, dar si cu o noua linie de business, Adrem Link. Aceasta firma va promova solutii de eficienta energetica pentru municipalitati, companii si clienti rezidentiali.

”Sper ca in doi ani sa va anunt ca Adrem Link a devenit starul afacerilor noastre”, a spus el.

Pe langa asta, Adrem, grup controlat de fratii Adrian si Corneliu Bodea, va oferi si o solutie de smart home, pentru care a initiat discutii in vederea semnarii de parteneriate cu distribuitori de energie ca E.ON sau CEZ si cu operatori de telefonie precum Telekom sau Orange.

Potrivit lui Bodea, solutiile de smart home oferite de companii, ale caror preturi variaza pe piata de la cateva sute de euro la cateva zeci de mii de euro, nu se vor diferentia intre ele prin tehnologie, ci prin felul in care vor fi promovate la nivelul clientilor.

“Ne pregatim pentru o noua activitate anuntata de ANRE, anume operarea retelelor. Traim intr-o tara in care furtul de electricitate este extrem de raspandit”, a spus seful Adrem.

Planul Adrem este sa ofere servicii integrate pentru retele de gaze naturale, electricitate, energie termica, aer conditionat si apa. Focusul companiei va fi pe retelele de energie termica.

Smart metering-ul, amanat pentru cand piata va fi complet dereglementata

Bodea a afirmat ca ANRE a luat decizia “inteleapta” de a amana obligativitatea introducerii contorizarii inteligente a consumului de energie electrica, din cauza ca piata nu este “suficient de complexa”.

Pretul unui contor inteligent este de pana in 100 euro. Potrivit directivelor europene, 80% dintre consumatorii de energie vor trebui sa aiba contoare inteligente pana in 2020. Reprezentantii ANRE nu au putut fi contactati pentru a confirma sau nu aceasta informatie.

Adrem are, in prezent, circa 300 de angajati care se ocupa cu citirea contoarelor, dintre care 60-70% se pregatesc pentru a face mentenanta sistemelor de smart metering.

“Pana in 2019 nu vedem o implementare accelerata de smart metering, cand se va liberaliza piata. Beneficiile smart metering-ului trebuie sa vina nu din inlocuirea contoarelor, ci din alta parte”, a spus Bodea.

Listarea Adrem la bursa, o initiativa riscanta

Bodea a fost intrebat, in conferinta, daca ia in calcul listarea la bursa a grupului Adrem. El a raspuns ca aceasta ar fi o “initiativa riscanta”, avand in vedere ca pietele de capital sunt impredictibile, iar cea romaneasca nu este suficient de solida. “Poate in viitor”, a precizat el, adaugand ca in cazul Adrem Link, noua firma a grupului, listarea poate fi o solutie pentru atragerea de finantare pentru dezvoltare.

Citeste si:

    Adrem este abordat “frecvent” de fonduri de investitii interesate sa intre in actionariatul companiei, dar, desi nu exclude o astfel de varianta, Bodea nu crede ca este o reteta de succes. Desi in domeniul energetic este nevoie constanta de inovatie si investitii, Adrem a reusi pana acum sa aiba o colaborare buna cu doua banci, Eximbank si Unicredit, fara sa fie nevoita sa ia in calcul altfel de surse de finantare.

    “Suntem abordati frecvent de fonduri de investitii, dar nu am vazut asocieri de succes intre antreprenori romani din zona noastra de business si fonduri de investitii. Nu excludem o astfel de varianta, dar e o solutie de care, din pacate, firmele romanesti au nevoie”, a spus Bodea.

    Sursa foto: Adrem

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri