Marii retaileri contesta noua Lege 321, care va intra in vigoare in cateva saptamani, si spun ca ea va avea un impact negativ considerabil asupra comertului si, in cele din urma, asupra buzunarului romanului de rand, potrivit comunicatului citat, conform News.ro

Pentru cota de 51% marfa provenita din “ lantul scurt “, noua lege prevede un termen de gratie de 6 luni si elaborarea unei hotarari de guvern. In schimb, pentru dispozitiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra in vigoare la 3 zile dupa publicare.

Astfel, toti comerciantii vor fi obligati sa se incadreze in termenul de plata de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete – toate alimentele care nu sunt conservate prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu exceptia refrigerarii.

Prin urmare, managementul stocului de marfa – adica ciclul expunere – vanzare - va trebui optimizat, pentru ca magazinele sa poata sustine fluxul financiar extrem de strict prevazut in lege.

Ce inseamna "schimbarea regulilor jocului in timpul jocului"

Din punctual de vedere as membrilor AMRCR, ”schimbarea regulilor jocului (din nou) in timpul jocului inseamna renegocierea contractelor si a bugetelor anterior incheiate si previzionate pentru intregul an financiar. Este necesar un efort urias al resursei umane pentru a modifica in cateva saptamani toate contractele aflate in desfasurare”.

Citeste si:

O alta prevedere care cred retailerii ca va avea un impact negativ considerabil asupra comertului si, in cele din urma, asupra consumatorilor, este aceea ca livrarea la magazin cu aviz si transmiterea facturii in centrala trebuie sa se faca in timp util deoarece magazinele nu au acces la pretul de achizitie. Furnizorii au nevoie de sisteme informatice performante ca sa poata gestiona eficient procesul, altfel vor fi exclusi din circuitul comercial de rigorile legii - amenda ajunge si pana la 100.000 lei.

De asemenea, retailerii spun ca nu mai pot factura servicii, asa ca furnizorii vor avea nevoie sa isi creeze foarte rapid si o capacitate logistica adecvata – depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiza etc.

Vor disparea degustarile, frigiderele si display-urile

Comerciantii, in marea lor majoritate, nu isi vor mai putea permite nici mercantizarea suplimentara. Astfel, ”din magazine vor disparea foarte probabil si display-urile, degustarile, chiar si frigiderele de la furnizori, incepand cu berea si terminand cu lactatele si inghetata”, se mai arata in comunicatul AMRCR.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, cu 293 de voturi ”pentru” si niciunul impotriva, modificarile la Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor sa provina din „lantul scurt de aprovizionare, local sau regional”.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, proiectul urmand sa ajunga la presedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Sursa foto: Elena Elisseeva / Shutterstock