Multi s-ar astepta ca legea anti-fumat, care va intra in vigoare joia aceasta, 17 martie, sa afecteze cel mai mult proprietarii de baruri, restaurante sau cluburi. Pana la urma insa, oamenii vor dori sa se distreze in continuare si, in cel mai rau caz, vor iesi ca in alte state cu bauturile in mana, in fata localurilor, pentru a “savura” tigara, apoi se vor intoarce si isi vor lua alta bautura.

Banii vor continua deci sa curga in buzunarele proprietarilor, desi, unii dintre ei spun ca ar putea fi afectati (usor) negativ in primele saptamani de la intrarea in vigoare a mult discutatei legi. Lucrurile se vor stabiliza insa rapid si vor intra in normal.

O alta industrie va fi insa mult mai lovita de aceasta lege, spun arhitecti din piata. Este vorba de…cazino-uri.

Cazino-urile, cele mai afectate de legea anti-fumat

“Practic, oamenii vor trebui sa iasa afara pentru a-si lua doza de tutun. Spre deosebire de restaurante sau baruri, acest lucru duce automat la stoparea completa a veniturilor, pentru o perioada de timp. Oamenii nu mai joaca in timp ce fumeaza si, va spun, proprietarii de cazino-uri, de la mai mici la mai mari, sunt panicati”, spune seful unei firme de arhitectura care a realizat planuri pentru cazino-uri atat in Romania cat si in afara tarii si care a dorit sa ramana anonim.

Cu alte cuvinte, daca un client iese o data pe ora sa fumeze, sunt 10 minute pe care le petrece fara a juca. Sunt 10 minute din saizeci in care acesta nu “pompeaza” bani pentru proprietarul respectivului business.

Efecte internationale care s-ar putea intalni si in Romania

Clientii cazino-urilor sunt aproximativ aceiasi, fie ca vorbim de Romania, Macau, Las Vegas sau Bombay. Intra in localuri de acest fel pentru a se distra, a-si testa norocul, a cheltui. Deci datele internationale privind efectele introducerii unei legi anti-fumat in cazino-uri s-ar putea foarte bine aplica si in Romania.

Bloomberg analizeaza o zona fierbinte a gambling-ului – Macau, China, unul dintre cele mai mari hub-uri de jocuri de noroc din lume.

Cazino-urile au o securitate mai ridicata - sa ii vad cum o sa se descurce cu toti oamenii care intra si ies pentru a fuma... - Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei

In 2014, a fost introdusa, preliminar, legea anti-fumat-ului pe unele niveluri ale cazino-urilor, urmand ca aceasta sa fie implementata general chiar anul acesta. Efectele s-au vazut imediat – o scadere de circa 20% a veniturilor respectivelor business-uri.

Tim Craighead, seful unui cazino din regiune, explica: “Daca ma voi ridica de la masa o data pe ora, 20% din timpul pe care l-as aloca jocului se duce”.

(Sursa foto - Shutterstock - Comaniciu Dan)

Este inca neclar cat de mult loveste legea anti-fumat in veniturile cazino-urilor, insa analistii Federal Reserve Bank din St. Louis spuneau in 2009 ca, dupa implementarea legii in 2008, statul a pierdut 200 de milioane de dolari din taxe, echivalentul unei scaderi de 20-22% a veniturilor cazino-urilor.

Inapoi in Romania – ce s-ar putea intampla?

Casinoinsider.ro scria in urma cu un an ca industria de gambling din Romania angajeaza in prezent 50.000 de oameni, existand circa 400 de companii care desfasoara activitatea de operare de jocuri de noroc pe teritoriul national.

„Legea impune ca fiecare companie din domeniu sa opereze un minim de 100 de aparate, care pot fi instalate in locatii proprii sau case de pariuri. Insa multe slot-machine se afla inca in operare in industria de street gaming, iar AWP-urile – viitoarele aparate de joc cu limita de pariere mica ce urmeaza a fi promovate prin baruri si cafenele in locul sloturilor, vor deveni si ele creatoare de venituri si locuri de munca pentru spatiile unde vor fi operate”.

Conform reprezentantilor industriei valoarea pietei se ridica la peste un miliard de euro, anual.

Fiecare dintre operatorii romani obtine venituri din jocuri si plateste, prin urmare, taxe catre bugetul statului. Astfel, se estimeaza ca anual industria de gambling din Romania contribuie cu 600 milioane de euro la bugetul de stat. In plus, operatorii platesc in avans taxe de licentiere si pentru autorizatiile de exploatare a jocurilor.

Cu alte cuvinte, o scadere a veniturilor cu 20% ar duce la scaderea drastica a valorii pietei, pana la circa 800 de milioane si, implicit, veniturile incasate de stat ar cobori in picaj.

Legislatia mai severa si restrictiva implementata anul trecut si despre care WALL-STREET.ro a scris in extenso, a dus, din fericire, la eradicarea unei bune parti a pietei negre, extrem de activa pana in 2015, lucru care ar putea compensa, partial, pierderile din implementarea legii anti-fumat.

O sa se fumeze in toalete. Deja unele cazino-uri cer arhitectilor bai mari, spatioase - arhitect

In industria gambling-ului din Romania sunt angajate circa 50.000 de persoane, alte circa 200.000 fiind implicate indirect, in companii care colaboreaza cu industria de gambling. Practic, este o piramida importanta pentru bugetul de stat, pornind de la proprietarii imobilelor inchiriate si terminand pana la producatorii de chip-uri de joc.

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, spune pentru wall-street.ro ca „legea anti-fumat este una excesiva. Va afecta economic toate segmentele. A fost o lege realizata in stil romanesc, totalitar, pompieristic”, considera el.

„Cazino-urile, intr-adevar, vor fi afectate in mod special. Sa nu uitam ca ele au sisteme de securitate mult diferite fata de majoritatea altor localuri – din multe dintre ele nu poti iesi oricand, sunt controale de securitate mai severe. Deci cum o sa se adapteze, oare, cand va fi un du-te vino continuu, pentru a fuma?!”, se intreaba, retoric, arhitectul sef al Capitalei.

Mai mult, Viorela Radoi, directorul executiv al asociatiei ROMSLOT, subliniaza pentru wall-street.ro ca efectul legii ar putea fi dezastruos pentru industrie. "Experienta europeana a demonstrat ca, in alte tari, interzicerea fumatului in salile de joc a avut repercusiuni grave asupra veniturilor operatorilor, ce au scazut cu 30 pana la 40%, desi legea nu era la fel de dura ca in cazul nostru”, avertizeaza ea.

Sa nu uitam insa ca romanul este inventiv

Un alt arhitect „da din casa” si explica o potentiala „usita de scapare” pentru cazinou-uri, si nu numai.

„Sa fim seriosi”, spune el, „daca esti fumator nu poti sa stai o seara intreaga in spatele barului, sa nu fumezi! Mai ales daca localul este plin, nu poti iesi tot timpul afara. Asa ca acestia vor fuma…in baie. Ca in liceu”, spune arhitectul, zambind.

„Mai mult, am auzit ca exista cazinou-uri care cer sa li se construiasca bai mai mari, special amenajate pentru clienti! Practic, sa nu mai trebuiasca sa iasa afara, sa se «trezeasca» din euforia jocului, ci sa fumeze in bai. Se bazeaza pe faptul ca cei care vor controla nu vor intra in bai, plus ca acolo proprietarii ar putea spune ca nu au control asupra ce fac clientii. Doar nu o sa intre peste ei in WC-uri, sa ii controleze daca fumeaza!”, continua arhitectul.

Oricat de amuzant ar parea, nu este exclus ca din ce in ce mai multi fumatori sa aleaga sa fumeze in bai, atat in cazino-uri dar si in pub-uri/cluburi. Mai mult, ramane de vazut cum va afecta legea anti-fumat cuantumul taxelor provenite din gambling si daca legiuitorul din Romania va incepe sa scoata amendamente pe marginea legii anti-fumat, daca efectele ii va surprinde.

Partile pozitive ale acestei legi, evidente de altfel, sunt aceleasi ca in orice alt local, fie el restaurant, cazino sau pub: nefumatorii (dar si fumatorii) vor trai mai sanatos si nu vor mai inhala substante nocive, fara voia lor.

Tu cum te pozitionezi fata de legea anti-fumat? Ce industrie/industrii consideri ca vor fi cele mai afectate, exceptand, evident, cea a producatorilor de tutun?

Sursa foto: Shutterstock: EDHAR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri