Legea jocurilor de noroc, a concursurilor si promotiilor poate pune pe jar zeci de mii de romani, implicati, direct sau indirect, in aceste activitati. In ce masura poti organiza concursuri sau promotii online, cum poti deveni legal daca vrei sa ramai/intri in business-ul jocurilor de noroc si ce trebuie sa stii daca esti o companie care doreste sa ofere clientilor premii, citeste in interviul de mai jos, realizat cu sefa Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJC).

ONJC este o institutie de stat proaspat infiintata, in 2013, avand ca scop reglementarea jocurilor de noroc (si) in Romania, dupa ce alte state din UE au facut acest lucru in urma cu mai bine de o decada. Este un domeniu inca putin reglementat in Romania si de aceste lacune “profita” in prezent mii de operatori de jocuri de noroc – in special online. A nu avea licenta in Romania este considerata infractiune si raspunderea apartine si jucatorilor care intra si joaca pe site-uri de profil, care activeaza ilegal in Romania. Cu alte cuvinte, daca iti place sa joci poker pe un site nelicentiat, risti sa devii infractor, fiind de datoria ta sa te interesezi daca portalul respectiv este sau nu legal.

Cu alte cuvinte, daca tu, ca blogger/site vrei sa organizezi un concurs si sa oferi prin tragere la sorti o pereche de papuci gonflabili unui cititor, esti liber sa o faci, atata timp cat nu ceri bani pentru inscrierea in concurs

“In prezent, in Romania, pe Internet, activeaza circa 4.000 de operatori de jocuri de noroc; desi acestia erau obligati sa vina sa se licentieze, nu o fac din cauza vidului legislativ la nivelul tarii. Am decis sa nu ii amendam pe acestia tocmai din aceasta cauza insa, din martie-aprilie cand noile norme vor fi aprobate, vor trebui sa intre in legalitate”, subliniaza Odeta Nestor, presedinte al OJNC.

Pe biroul din fata ei se afla o multime de hartii, aparent in dezordine dar stie exact unde sa se indrepte atunci cand vrea sa citeze o lege anume. De exemplu, tine sa explice de ce foarte multi operatori de jocuri de noroc si companii tin sa afle amanunte legate de OUG 92.2014 si anume Art. 11 alineatul c) care stipuleaza ca “Nu sunt considerate jocuri de noroc i sunt permise fr autorizare urmtoarele tipuri de jocuri: aciunile organizate de diferii operatori economici, în condiiile legii, în scopul stimulrii vânzrilor i care nu presupun tax de participare, respectiv niciun fel de cheltuial suplimentar din partea participanilor i nici majorarea preului pe care produsul l-a avut anterior desfurrii aciunii publicitare”. Cu toate acestea, putin mai jos se stipuleaza ca „Pentru aciunile publicitare organizate de diferii operatori economici, în condiiile prevzute la lit. c) a alin. (1), se instituie obligativitatea obinerii în prealabil a unui aviz de la Comitetul de Supraveghere al O.N.J.N.”.

In ce conditii un concurs devine un joc de noroc, trebuind sa se supuna legilor aferente

Odeta Nestor comenteaza pe marginea acestor paragrafe care, recunoaste, inca nu sunt extrem de clare dar vor deveni odata cu introducerea unor lamuriri suplimentare. Exemplu concret:

O companie producatoare de bere ofera ca premii masini, prin tragere la sorti. Ies pe piata cu doze de bere cu coduri inscrise si, prin tragere la sorti, cativa consumatori castiga acele masini. Daca pretul berilor NU este crescut in mod artificial pentru a acoperi (partial sau total) pretul masinilor puse la bataie de companie, atunci acel concurs NU este considerat joc de noroc, intrucat concursului ii lipseste o componenta esentiala pentru a deveni joc de noroc, si anume aceea de plata din partea consumatorului.

Pe de alta parte, daca acea companie creste in mod artificial pretul berii pe perioada concursului, atunci acel concurs este considerat joc de noroc si se incadreaza legislatiei in domeniu, companie producatoare de bere trebuind sa ceara acordul ONJC si sa plateasca 16% din incasari minus premiile (gross gaming revenue – n.r.).

OK, deci pot organiza concursuri pe blog?

Mai multe bloguri din Romania dar si ziare au preluat partial stirea privind modificarea legislatiei in domeniul jocurilor de noroc si au tras un semnal de alarma privind organizarea de concursuri cu premii pe site-uri.

Odeta Nestor neaga vehement aceste zvonuri, subliniind ca pentru a se incadra in aceasta lege si a fi necesar avizul de la Comitetul de Supraveghere al ONJN, un concurs trebuie sa intruneasca, simultan, mai multe conditii:

  • Sa se atribuie castiguri materiale sau banesti
  • Sa existe o oferta publica lansata de organizatorul jocului de noroc pentru un potential castig (miza sau premii)
  • Participantii sa accepte oferta de a participa la jocul de noroc;
  • Organizatorul jocului sa perceapa o taxa de participare directa sau disimulata (vezi cresterea pretului la bere pe perioada desfasurarii concursului – n.r.) de la participant;
  • Participantii sa plateasca taxa de participare impusa;
  • Sa se desfasoare jocul
  • Sa se atribuie participantului castiguri sau premii materiale de catre organizatorul jocului
  • Castigurile sa fie atribuite prin selectia aleatorie a rezultatelor evenimentelor care fac obiectului jocului.

Cu alte cuvinte, daca tu, ca blogger/site vrei sa organizezi un concurs si sa oferi prin tragere la sorti o pereche de papuci gonflabili unui cititor, esti liber sa o faci, atata timp cat nu ceri bani pentru inscrierea in concurs.

Similar, nicio promotie a vreunui magazin online/traditional din Romania nu va trebui sa primeasca aviz de la ONJC pentru a fi legal – Black Friday nu va fi, deci, in niciun fel afectat intrucat acele promotii nu se incadreaza in legea jocurilor de noroc.

Alte exemple de jocuri de noroc “neconventionale”

Cu totii primim SMS-uri promotionale de tipul – “Trimite un mesaj scurt la numarul xxxx si ai sansa de a castiga o legatura de marar aurit”. Atata timp cat numarul scurt depaseste ca pret un SMS normal, atunci se considera ca exista o bariera de intrare in campanie si deci organizatorul trebuie sa se supuna legilor jocurilor de noroc.

Vor exista reguli mai stricte pentru “bet café-urile” stradale si micile baruri care, in prezent, mai “gazduiesc” slot machine-uri.

“In cazul in care acesta nu are avizul nostru si deci realizeaza concursul «la negru», atunci el este pasibil de amenda si de asemenea va fi obligat sa plateasca veniturile generate din respectiva activitate”, mentioneaza Nestor.

O alta activitate care se incadreaza la jocuri de noroc este cea a jocurilor video care, desi initial gratuite, necesita de la un anumit punct o anumita plata pentru a primit anumite foloase materiale si a accede la niveluri superioare ale respectivului program.

Si cum poti controla atatea site-uri si jucatori offline?

Presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc se arata extrem de increzatoare in faptul ca peste 90% din piata va intra in legalitate, in primul an de la aplicarea noilor reguli. “Am avut chiar si 16 intalniri intr-o zi cu jucatorii mari din piata, care doresc sa inteleaga cat mai bine ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se licentia. Si daca jucatorii mari vor face acest pas – aici vorbim de nume precum Pokerstars, Bet365, bWin, Bet at Home, Stanley Bet sau Bet Café Arena -, atunci putem spune ca peste 90% din piata va intra in legalitate”, subliniaza Odeta Nestor.

Sursa foto: Shutterstock - gambling

Pentru ca piata sa devina corecta si toate taxele sa fie platite catre stat, jucatorii internationali vor fi obligati sa aiba servere in Romania, acestea fiind conectate la serverele centrale ale autoritatilor – astfel, se vor putea masura toate tranzactiile/castigurile. Totodata, masinile fizice vor fi de asemenea conectate intr-un sistem centralizat, pentru monitorizare. “Acest lucru implica anumite conditii tehnice, pe care inca le analizam”.

“Pe Internet vom monitoriza fiecare jucator in parte, se face usor. Vor exista plafoane de castiguri dar si de cheltuieli”, mai spune Nestor.

De asemenea, vor exista reguli mai stricte pentru “bet café-urile” stradale si micile baruri care, in prezent, mai “gazduiesc” slot machine-uri. “In cazul acestora din urma, va fi interzis sa mai gazduiasca activitati directe sau conexe jocurilor de noroc; practic, pentru a putea practica, vor trebui sa fie licentiati complet, delimitand astfel entertainment-ul de jocurile de noroc. Aceste locuri speciale vor fi obligate sa aiba minim 15 slot machines. Bet café-urile sportive nu vor putea gazdui slot machines”.

Implementarea si intrarea in deplina legalitate ar putea dura un timp si presedintele ONJC se arata intelegatoare – timp de cateva luni, “de gratie”, acestia nu vor fi amendati, oferindu-li-se sansa de a se interesa ce pasi trebuie sa urmeze pentru a fi legali.

Toate aceste modificari dar mai ales licentierile jocurilor de noroc vor duce la atragerea a circa 200 de milioane de euro, suplimentar, la bugetul de stat, subliniaza Nestor.

Aceste reguli nu vor alunga jucatorii de pe piata locala?

La aceasta intrebare, Odeta Nestor nu ezita absolut deloc – “in niciun caz. Piata locala este extrem de atractiva pentru jucatorii internationali. Romanii joaca mult si, mai ales, bine!”, spune ea, spunand ca acest apetit in crestere pentru jocuri de noroc nu are legatura cu climatul economic mai putin favorabil prin care trece Romania in ultmii ani.

“Avem jucatori de valoare internationala si atunci cand apare la o masa Negreanu Daniel, de exemplu, vin si altii. Cu alte cuvinte, jucatorii se atrag unii pe altii si se duce vestea”, explica Nestor.

Ramane de vazut daca noile norme vor avea efectul scontat si daca ceea ce suna (relativ) bine “pe hartie” se va integra usor si in realitate. Pana in martie-aprilie cand normele vor fi publicate, reprezentantii ONJC invita toate companiile care organizeaza concursuri/jocuri de noroc sa se intereseze ce pasi trebuie sa urmeze pentru a intra cat mai rapid in legalitate.

Sursa foto: Shutterstock: Gambling

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri