Europa Nostra, organizatie care se ocupa de patrimoniul cultural european, si Institutul Bancii Europene de Investitii critica modul in care autoritatile vor sa reabiliteze Cazinoul din Constanta, invocand posibile intarzieri la lucrarile de reabilitare si costuri suplimentare, si ofera o serie de recomandari, dar si un termen estimativ pentru finalizarea lucrarilor.

In prezent, imobilul Cazino din Constanta este transferat pentru o perioada la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Nationala de Investitii (CNI) care are deja alocati banii in acest sens, insa nu a reusit sa adjudece proiectarea si executia lucrarilor de reamenajare.

Fondurile puse la dispozitie de CNI pentru reparatiile Cazinoului Constanta nu pot fi cheltuite, pentru ca licitatiile pentru atribuirea contractului de reabilitare au fost blocate in repetate randuri din cauza multiplelor contestatii ale unor antreprenori generali participanti la licitatii, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Serviciului Public de Impozite si Taxe Constanta.

In raportul realizat de Europa Nostra si de Institutul Bancii Europene de Investitii, infiintat de Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii, se arata ca modalitatea de reabilitare a Cazinoului din Constanta nu este adecvata si necesita noi studii pentru identificarea nevoilor.

„Exista ingrijorari majore asupra propunerilor care cedeaza responsabilitatea pentru designul detaliat contractantului (n.r. cel care urmeaza sa castige licitatia) cu o supraveghere minima din partea Companiei Nationale de Investitii. Aceasta abordare este considerata total inadecvata pentru a reabilita si moderniza aceasta cladire de patrimoniu. De asemenea, din cauza faptului ca schimbarile din timpul constructiei sunt inevitabile, acestea trebuie sa fie controlate ferm de administratie si nu de contractant. Conform acordului, riscul lucrarilor de proasta calitate si problemele contractuale cu costurile si timpul vor fi inacceptabil de ridicate. Astfel, este esentiala o abordare diferita”, se arata in raportul citat.

Pentru a evita lucrarile de slaba calitate si intarzierile de constructie, Europa Nostra si BEI ofera o serie de recomandari:

- innoirea acordului dintre Primaria din Constanta si Ministerul Dezvoltarii, care expira la inceputul anului 2019, daca intentia este ca Compania Nationala de Investiti sa administreze in continuare proiectul
- completarea studiului de fezabilitate cu alte investigatii care sa releve stadiul detaliat al designului, si nevoile actuale inainte de lansarea proiectului in sistemul de achizitii publice
- pregatirea licitatiei pentru a avea unul sau mai multe contracte doar de construire. Contractele ar trebui sa fie administrate serios de catre consultanti independeti cu experienta, sub coordonarea Companiei Nationale de Investitii
- infiintarea unei unitati de implementare a proiectului in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale care sa aiba control asupra proiectului si sa ia decizii
- Primaria Municipiului Constanta trebuie sa inceapa lucrarile de consolidare a cladirii pentru a impiedica deteriorarile ulterioare

In raport sunt mentionate principalele lucrari de care are nevoie Cazinoul din Constanta:

- reparatia si renovarea structurilor verticale si orizontale
- renovarea fatadelor si inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare
- repararea si modernizarea acoperisului si a noii structuri
- adaptarea si modernizare interiorului pentru noua utilitate
- conservarea, reparatia si inlocuirea decoratiunilor interioare
- modernizarea sistemelor de incalzire, ventilatie, iluminat, toalete si lifturi
- imbunatatirea serviciilor sanitare
- repararea si renovarea imprejurimilor si a terasei
- lucrari pentru siguranta platformei

Costul estimat de catre autoritati este de 13 milioane de euro, dar este preliminar si va fi revizuit in studiul de fezabilitate. Organizatia europeana si BEI estimeaza ca costul va fi mai mare de 13 milioane de euro.

Daca contractul pentru constructie si design va fi lansat in sistemul de licitatie publica in 2019 si va fi semnat la finalul anului, cel mai optimist scenariu pentru finalizarea lucrarilor este in 2021, cel realist fiind inceputul anului 2022.

Cladirea Cazinoului, cel mai reprezentativ monument Art Nouveau din Romania, este declarata „monument de arhitectura” si face parte din patrimoniul cultural national, fiind inclus in lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii si Cultelor.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri