Dupa mai bine de 10 ani in care reabilitarea Cazinoului din Constanta a fost "aruncata" de la Consiliul Local la Ministerul Dezvoltarii si Turismului, si invers, iar emblema orasului de la malul marii s-a degradat vizibil, primaria din oras le cere acum cetatenilor sa aleaga posibilitatile de reabilitare, dar si rolul pe care ar trebui sa il aiba cladirea.

Primaria intreaba, cetatenii raspund

Primaria Muncipiului Constanta a organizat o dezbatere publica pe tema „Reabilitarea cladirii istorice Cazinoul din Municipiul Constanta” si a publicat un chestionar privind reabilitarea monumentului istoric, care poate fi completat pana la data de 28 februarie.

Cetatenii pot raspunde la patru intrebari. Prima este legata de modalitatea de reabilitare (prin bugetul de stat sau imprumuturi), iar urmatoarea vizeaza timpul in care sa fie deschis publicului. O alta intrebare vizeaza functionalitatea, apoi cetatenii trebuie sa raspunda daca sunt sau nu de acord ca o parte din activitatile asigurate in interiorul Cazinoului sa fie generatoare de venit pentru a acoperi cheltuielile sale de functionare si de mentenanta.

Ce se intampla acum?

In prezent, imobilul Cazino din Constanta este transferat pentru o perioada la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Nationala de Investitii care are deja alocati banii in acest sens, insa nu a reusit sa adjudece proiectarea si executia lucrarilor de reamenajare.

Fondurile puse la dispozitie de Compania Nationala de Investitii (CNI) pentru reparatiile Cazinoului Constanta nu pot fi cheltuite, din cauza faptului ca licitatiile pentru atribuirea contractului de reabilitare au fost blocate in repetate randuri din cauza multiplelor contestatii ale unor antreprenori generali participanti la licitatii, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Serviciului Public de Impozite si Taxe Constanta.

Avand in vedere ca documentatia tehnico-economica, in baza careia s-au demarat procedurile de achizitii a fost intocmita acum 5 ani, nu mai este de actualitate, tinand de modificarile legislatiei in baza careia au fost intocmite documentatiile anterioare, este necesara realizarea altor studii, expertize si documentatii tehnico-economice, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare.

Discutii, planuri si mutari de peste 10 ani

Degradarea cladirii nu a trecut neobservata, nici de localnici, nici de turisti, dar nici de autoritati, iar restaurarea se discuta de peste 10 ani.

In 2007, Cazinoul din Constanta a fost dat in concesiune de administratia locala, pentru 49 de ani, companiei israeliene Qeenco Leisure International, operator international ce detine cazinouri de lux in intreaga lume. Redeventa negociata a fost de 140.000 de euro pe an, iar investitorul era obligat sa investeasca in renovare si consolidare si sa-l introduca in circuitul international al cazinourilor. Dupa ce a cheltuit doua milioane de euro prin inceperea reabilitarii cladirii emblematice a Constantei, conform lui Radu Mazare, compania israeliana a renuntat la investitie.

In incercarea de a restaura emblema municipiului Constanta, Cazinoul a trecut, pe rand, de la Consiliul Local la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, apoi, din nou, in subordinea Consiliului Local la cererea primarului Radu Mazare, acuzat, in prezent, de abuz in serviciu si trafic de influenta.

In august 2011, a fost publicat un proiect de act normativ privind transmiterea imobilului apartinand domeniului privat al Municipiului Constanta, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanta in administrarea Ministerului Dexvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

MDRT a fost implicat financiar pentru elaborarea etapelor de proiectare in vederea realizarii lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii, cu pastrarea proprietatii municipiului Constanta asupra Cazinoului.

Un an mai tarziu, in septembrie 2012, ministerul a convenit transferul Cazinoului din Constanta in administrarea Consiliului Local al Primariei orasului.

In martie 2013, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sustinea ca a fost aprobata finantarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrarile urmand sa fie realizate cu fonduri europene, potrivit Hotnews.ro.

In februarie 2014, primarul orasului Constanta, Radu Mazare, spunea ca incearca atragerea unor investitori straini pentru preluarea Cazinoului.

O luna mai tarziu, Mazare anunta ca nu va mai fi reabilitat cu fonduri europene, in exercitiul financiar 2007-2014, pentru ca lucrarile nu vor fi incheiate la timp si banii ar trebui returnati.

In septembrie 2014, Mazare anunta ca ar putea fi reabilitat cu bani guvernamentali, dupa care municipalitatea ar urma sa decida care va fi destinatia acestuia.

In 2016, Compania Nationala de Investitii (CNI) a reluat procedurile de achizitie pentru restaurarea Cazinoului. Valoarea estimata este de aproximativ 31,6 milioane de lei, fara TVA. In prezent, obiectivul se afla in procedura de licitatie.

Potrivit proiectului CNI, se vor realiza mai multe categorii de lucrari, printre care inlocuirea invelitorii acoperisului, refacerea si repararea peretilor exteriori si interiori pastrand specificul arhitectural si decorativ al cladirii, restaurarea componentelor artistice si ale celor arhitecturale, restaurarea si inlocuirea tamplariei deteriorate, consolidarea si lucrari de reparatii structurale ale cladirii, inlocuirea completa a instalatiilor termice, electrice si de ventilatie etc.

Si o istorie de peste 100 de ani

In 1903 s-a semnat contractul de proiectare pentru ceea ce acum este o cladire abandonata. Cladirea a fost bombardata in 1916 si in 1941 si a fost reparata, extinsa si reamenajata in 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987. In 1947 a fost transformata in Casa de Cultura a Sindicatelor, iar in 2010 a fost abandonata.

Cazinoul din Constanta, cel mai reprezentativ monument Art Nouveau din Romania, a fost construit dupa planurile arhitectului francez Daniel Renard. Cladirea inaugurata in 1910 a functionat ca spital in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, iar dupa instaurarea regimului comunist a devenit restaurant. La jumatatea anilor '80, Cazinoul a fost inchis pentru lucrari de restaurare, iar dupa '89, imobilul a mai functionat cativa ani ca restaurant, potrivit TVR.

Cladirea Cazinoului este declarata „monument de arhitectura” si face parte din patrimoniul cultural national, fiind inclus in lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii si Cultelor. Pentru unele organizatii non-guvernamentale, acest lucru nu este suficient, si vor sa includa Cazinoul pe lista celor mai periclitate sapte situri din Europa, ca sa-l salveze.

In presa internationala

Cazinoul a fost subiectul mai multor articole aparute in presa internationala, in care autorii descriu sentimentul de abandon pe care l-au trait cand au pasit in cladire, dar si frumusetea de netrecut cu vederea. The Independent, spre exemplu, a completat articolul si cu o serie de poze.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri